Home | Previews | Reviews | Anime | Reports | Forum
gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork
gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork
Review | PC | Heroes of Might and Magic III
Review | Preview | Screenshots | Nieuws | Reports

Heroes of Might and Magic III

Niet iedereen heeft gigabytes aan RAM, een peperdure processor en de beste videokaart. Ik ben bijvoorbeeld n van de velen, voor wie Doom 3 een ‘ver van mijn bed show’ is. Desondanks wil ik wat plezier beleven aan mijn trouwe laptop. Dat kan gelukkig. Doe je mee?

Als deze titel je niet bekend voorkomt zou ik schaamrood op je wangen moeten zien. Wie kent deze legendarische reeks nou niet? Jammer genoeg is het moeilijk om nog een exemplaar van deze game te krijgen. Het faillissement van de uitgever is daar de voornaamste oorzaak van. Zonde, maar niets aan te doen. Bovendien was 3DO goed in het uitmelken van slechte games, dus geheel onterecht is het zeker niet.

Ik had ooit een oude PC die de rest van zijn levensdagen mag uitzitten als versiering voor de schuur. Een tragisch lot, zeker als je bedenkt dat hij was uitgerust met een zeer bijzonder spel. Een spel dat mij maanden in zijn macht hield, ondanks een zeer beperkt aantal spelopties. Het was een goddelijke shareware versie van HOMM II, maar nog was ik niet tevreden. Ik wilde meer, en kon niet wachten totdat ik deel drie in mijn cd-romspeler mocht laten verdwijnen.

Mijn droom werd waarheid, en het eerste dat mij opviel, waren de bloedstollend verbeterde graphics. Ook al staat de camera nog altijd op zijn trouwe hoge positie, de 3D-omgevingen komen veel beter tot hun recht. Combineer dit met levensecht geluid, en je hebt de succesformule voor een sfeervolle game. Helaas is de voorgaande zin zijn geldigheid verloren. De kwaliteit van hedendaagse games is immers z ver vooruit gegaan. Qua gameplay kunnen echter nog maar weinig schijfjes tippen aan de wondere wereld van macht en magie.

Velen weten niet wat er bedoeld wordt met het genre, TBS ofwel Turn-Based Strategy. Enerzijds logisch want er zijn geen concrete voorbeelden voorhanden, laat staan dat deze voorbeelden bekende games zouden zijn. Anderzijds vreemd, want het genre RTS is toch alom bekend. Denk maar aan overbekende games als Age of Empires, of Warcraft. Een kwestie van een beurtelings systeem toevoegen dus. Nou, dit is niet helemaal waar, een rasechte TBS is het ook weer niet. De invloed van RPG’s is immers overduidelijk.
In het vechtsysteem wordt schade berekend door ingewikkelde formules. Aan de winnende held wordt experience toegekend. Kortom, over het RPG-element valt niet te twisten. Genres zijn natuurlijk wel vaker overlappend, en vrijwel altijd oppervlakkig, dus laten wat dieper in de gameplay graven...

Het doel van het spel is het winnen van het scenario. Dit houdt meestal in dat je alle spelers moet ontdoen van zijn kastelen en helden. Uiteraard gaat dit niet zonder slag of stoot, en het lot van een speler zal vaak in oerspannende gevechten bezegeld worden. Gevechten zijn echter bijzaak. Je moet ook een groot koninkrijk op zien te bouwen. Hier kunnen je helden voor zorgen.
Helden worden gerekruteerd in een kasteel. Je geeft ze een fabelachtig leger mee, welke troepen zijn afhankelijk van het soort kasteel, en de held gaat op pad. Hij kan bijvoorbeeld naar een kasteel van een tegenstander gaan, om de stad voortaan onder jouw vlag te laten strijden. Of ze verkennen de wereld op zoek naar mijnen, of jatten die van de tegenstander. Kortom, je kunt je vijanden het op elke denkbare manier het leven zuur maken. Allemaal leuk en aardig, maar het kan nog beter. Wat dacht je ervan om een menselijke tegenstander op stang te jagen?

De multiplayer mode is namelijk pret voor twee! Want zeg nou zelf, als je de keus hebt tussen het irriteren van een dom apparaat, en het plagen van een dom persoon, wat is dan leuker? Mocht je het in je eentje wel gezien hebben, dan is dit zondermeer aan te raden. Laat je tegenstander maar huiveren als er een leger draken op zijn weerloze verdediging af komt stormen. En als extra zoethoudertje is er ook nog eens de Map Editor, waarmee je jouw scenario werkelijkheid maakt.

Heroes of Might and Magic III is een zeer volledig en verslavend spel. Het laat zien dat 3DO tot meer in staat was dan doorgaans gedacht. En dat uitmelken van Army Men? Ach, het zij hun vergeven, maar wel te laat. Kortom, ben je een liefhebber van strategie, en heb je geen perfecte PC? Dan is deze game perfect voor jou.

Beoordeling Plus / Minpunten
Graphics: 7
Geluid: 5
Houdbaarheid: 9
Speelbaarheid: 9
Eindoordeel: 7
+ Uniek
+ Diepgaand als een oceaan
+ Zijn tijd ver vooruit
+ Enorm veel scenario\'s
- Nauwelijks verkrijgbaar
- Verouderd
Member
Geplaatst op 26/12/2005
yurina
Ik ben helemaal weg van deze game, en het mappen maken is altijd geen overbodige luxe. Een echte aanrader voor mensen die (net als ik) een slome oude pc bezitten, of die van turnbased-strategy houden.
Member
Geplaatst op 26/12/2005
yurina
Ik ben helemaal weg van deze game, en het mappen maken is altijd geen overbodige luxe. Een echte aanrader voor mensen die (net als ik) een slome oude pc bezitten, of die van turnbased-strategy houden.
Member
Geplaatst op 17/05/2006
coolhit
het is gewoon een goed spel!
Gast
Geplaatst op 29/06/2006
chunky

84.29.79.130
IK ZOEK EEN IP ADRES OM HEROES ||| te kunnen spelen! kan er geen vinden!
Gast
Geplaatst op 23/07/2006
rene

217.123.48.170
heroes of might and magic III is de beste in zijjn genre zelfs nu nog!
Gast
Geplaatst op 24/07/2006
sjoerd

81.71.17.6
ik heb het spel nu ook maar mijn computer loopt vast bij het schermpje van "world computing". er is niets fout gegaan bij het installeren (voor zover ik weet), ik heb alleen de mogelijkheid om te updaten geweigerd. weet iemand wat ik hier aan kan doen want ik heb wel weer zin om het spel te spelen!
Gast
Geplaatst op 24/07/2006
sjoerd

81.71.17.6
en het ligt niet aan de computer want die is behoorlijk actueel...
Gast
Geplaatst op 25/11/2006
casje

84.24.120.211
heroes is fucking leuk maar ik kan er maar niet aankomen ik heb het een keer gespeelt maar ik weet niet hoe ik hem kan krijgen weten jullie het misschien ??
Gast
Geplaatst op 23/01/2007
JOSTI KIP

82.217.174.128
wooooooooooottttttt!!!!! ik heb heroes 3 gespeelt (( vet spel )) maar heroes 4 is egt een kut spel (( geen aanrader , geloof me !
Gast
Geplaatst op 23/02/2007
Bramovic

81.204.133.184
eyy gaste ik heb Heroes III ook, het is echt SUPER leuk (vooral het level Realm of Chaos) alleen snap ik het niet hoe je met 2 pc's moet spele :S
Gast
Geplaatst op 03/03/2007
gvd

82.171.94.9
waar is die kanker map editor?
kanker joden.
groetjes gvd
Gast
Geplaatst op 03/03/2007
gvd

82.171.94.9
:D:P
Gast
Geplaatst op 03/03/2007
f

82.171.94.9

Gast
Geplaatst op 18/03/2007
roel

145.53.127.41
ik vind het het allerbeste spel ooit gemaakt!
ik houd van computeren en strategie en middeleeuwen. wat is er dan nog beter?
Gast
Geplaatst op 05/04/2007
Yori

84.86.93.232
ik krijg na verloop van tijd een rare foutmelding:
de uitzondering unknown software exception (0x0000096) is opgetreden in de toepassing op de locate 0x00e5ebd4

heeft iemand een idee wat dit betekend, of hoe het op te lossen is?

bvd
Reageer op dit artikel

Als je nu wilt reageren moet je even inloggen.
Login:
Gebruikersnaam: Wachtwoord:
 

Nog geen profiel? Maak er dan hier een aan!
GameCore 6 jaar:
Specificaties:
Game: Heroes of Might and Magic III
Genre: Strategy
Platform: PC
Aantal spelers: 8
Release datum: //0
Extra's:
Website: Klik hier
 
Ontwikkelaar: 3DO
Uitgever: Onbekend
Screenshots:
Partners

Honderd2 webdesign Spelletjes spelen

Privacy Policy | Adverteren | Over GameCore Network | Werken bij GameCore Network | Makers