Home | Previews | Reviews | Anime | Reports | Forum
gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork
gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork
Review | PC | Anno 1503
Review | Preview | Screenshots | Nieuws | Reports

Anno 1503

Het is inmiddels al een aantal jaren geleden toen ik voor het eerst intensief begon met het spelen van het gamegenre GodSim. Bij een GodSim zie je de game van boven of schuin van boven. Je zult in veel gevallen op een eiland terechtkomen waar je een stad moet bouwen en een gezonde economie moet kweken. Met uitzondering van Red Alert liet ik games zoals deze altijd links liggen, mede door de immense hoeveelheid tijd die ervoor nodig is om een level te behalen. Mijn mening veranderde echter toen ik de game Settlers 3 onder ogen kreeg. De game deed me wat. Waardoor het kwam weet ik niet. Misschien door de ietwat grappige karaktertjes en hun manier van doen of misschien wel door het feit dat de game erg fantasievol was. Na Settlers 3 volgden voor mij games zoals Populous 3, Settlers 4, Black & White en natuurlijk Age of Mythology!

Al deze games hadden natuurlijk één bijzondere overeenkomst. Je mag de baas gaan spelen over een groepje mensen die door een of andere reden op een eiland terechtkomen. Deze mensen zullen gedropt worden met een kleine hoeveelheid grondstoffen waarmee ze moeten proberen een stad te bouwen en eventuele oorlogen te overwinnen. Jij als speler zult ervoor moeten zorgen dat dit alles goed verloopt door de karakters opdrachten op te leggen. Zoals je begrijpt kan het wel een tijdje duren voordat je eindelijk een grote stad gebouwd hebt. In veel dan deze bijzonder tijdrovende games zul je namelijk grondstoffen moeten verzamelen om huizen en andere gebouwen ook daadwerkelijk te kunnen bouwen. De meest standaard grondstoffen zijn natuurlijk hout en eten, maar ook ijzer en stenen moet gevonden worden in veel van deze games. Tel er dan nog eens bij op dat je zo nu en dan een lastige vijand tegenover je hebt staan die je het leven zuur maakt en je zult merken dat je erg veel tijd door kunt brengen in games zoals deze.

Ditzelfde concept is ook toegepast bij Anno 1503, het vervolg op het succesvolle Anno 1602. Als kleine dreumes zul je in het begin van het spel een zeeman horen praten over zijn spannende avonturen op zee. Hij zal je vertellen over verre landen en gevaarlijke zeemonsters. Geďnspireerd door dit alles zul je dromen. Dromen dat je later een heldhaftige zeeman zal worden en dromen van de rijkdommen die nieuwe werelden je brengen. Een aanzienlijk aantal jaren later, zul je eindelijk de baard in de keel en op je gezicht hebben en ben je oud genoeg om zélf de gevaarlijke oceanen te gaan verkennen. Hier zul je dan ook je eerste opdracht krijgen. Vertrek met een schip richting een aangewezen eiland en begin hier te koloniseren. Zorg ervoor dat je minimaal 250 inwoners krijgt op het eiland en je missie zal succesvol zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan!

Dit zal je eerste missie zijn in de Campaign Mode van het spel. De Campaign Mode is simpelweg een verhaallijn waarin je steeds verschillende opdrachten krijgt en deze tot een goed einde moet brengen om het verhaal verder te ontwikkelen. Naast de Campaign Mode bevat deze game ook een Tutorial Mode waarin je in 3 stappen uitgelegd wordt wat je allemaal in deze game kunt gaan verwachten. In deze mode leer je onder andere hoe je huizen bouwt en hoe je grondstoffen delft. Daarnaast zul je ook dingen leren zoals het maken van wapens en het handelen met anderen. Weet je inmiddels hoe de game in zijn werk gaat, maar heb je totaal geen zin meer in de Campaign Mode? Dan zul je natuurlijk ook gewoon een soort Quick Battle kunnen beginnen. Je selecteert een vooraf gemaakt level en je leest je opdracht in dit level. Deze opdrachten kunnen variëren van het bouwen van een goed lopende economische stad tot het veroveren van andere eilanden. Deze optie zal ervoor zorgen dat de game een stuk langer houdbaar is. Wat echter wel lijkt te ontbreken is een Multiplayer optie. Wanneer je de game geďnstalleerd hebt kun je hoog en laag gaan zoeken, maar je zult geen Multiplayer optie aantreffen. Deze is inmiddels echter te downloaden van internet zodat je deze alsnog bij de game kunt installeren. Verdraaid lastig allemaal. Ik vraag me af waarom de makers van Anno 1503 gewoon niet langer gewacht hebben met het releasen van de game totdat de Multiplayer Mode eindelijk af was.

Voor degenen onder jullie die Anno 1602 blauw gespeeld hebben zullen de graphics, het geluid en de gameplay erg bekend voorkomen! Wat heet! Er is bijna niets veranderd. De gameplay is grotendeels hetzelfde gebleven, met natuurlijk wat kleine veranderingen. Ook de graphics en het geluid zijn een klein beetje opgepoetst, maar lang niet verbeterd te noemen. Nu waren het geluid, de graphics en de gameplay bij Anno 1602 natuurlijk al erg goed en zal dit de reden zijn dat deze aspecten in de game niet verbeterd zijn. Toch vind ik dit jammer. De gameplay is dan weliswaar nog erg goed, maar de graphics en het geluid hadden wel wat meer opgekrikt kunnen worden.

Zoals ik eerder al zei, zijn games zoals Anno 1503 natuurlijk erg tijdrovend, maar kan een game ook té tijdrovend zijn? In mijn mening kan dit zeker het geval zijn en ís dit ook het geval bij Anno 1503. In het begin van een level of missie zul je een aantal grondstoffen hebben die je op zult kunnen maken aan het bouwen van huizen, een houthakker en meer van dit soort dingen. Wanneer je echter door je begingrondstoffen heen bent, zal het ineens helemaal omslaan. Je zult namelijk moeten wachten totdat de gedolven grondstoffen opgehaald zijn bij de desbetreffende persoon. Zo zal een houthakker bijvoorbeeld al het gekapte hout bewaren in zijn hut totdat er een mannetje met een kar het hout op komt halen. Deze zal dan met het hout terug gaan naar je Warehouse, waar hij het hout zal opslaan. Dit zal hij bij álle verschillende grondstoffen doen, dus je kunt je wel inbeelden dat je gedurende deze game vaak erg lang zult moeten wachten voordat je weer één enkel nieuwe gebouw kunt bouwen! Op zich draagt datgene erg veel positieve punten bij aan het realisme van de game, maar zal het wel erg lang gaan duren voordat je op deze manier een missie kunt behalen.
Nu ik het toch even over het realisme heb, wil ik even kwijt dat deze game wel erg realistisch is, met uitzondering van het bouwen van gebouwen. Het delven van grondstoffen en het vervoeren van dezen duurt allemaal erg lang en is zeer realistisch, maar wanneer het aankomt op het bouwen van huizen of andere gebouwen, vliegt deze realisme meteen het raam uit! Wanneer je namelijk genoeg grondstoffen hebt om je gewenste gebouw te plaatsen, zul je deze met één klik op de knop ook direct plaatsen. Bij bijzonder veel andere GodSims zullen er, wanneer je dit doet, diverse karaktertjes op de bouwplaats afkomen om met een hamertje en wat hout een gebouw uit de grond te stampen. Bij Anno 1503 zal dit niet het geval zijn. Wanneer je het gewenste gebouw plaatst, zal het gebouw er wonder boven wonder ineens staan! Het lijkt wel of de gebouwen uit de lucht komen vallen! Wat echter wel handig is aan het bouwen van huizen en dergelijke, is dat je de gebouwen kunt draaien zodat je de ingang van een gebouw bijna altijd aan een pas aangelegde weg kan plaatsen.

Anno 1503, het vervolg op Anno 1602, is in mijn mening slechts een middelmatige game. De nauwelijks verbeterde graphics en sounds en het trage spelverloop zijn genoeg redenen voor mij om de game uit mijn CD-Rom speler te laten en weer terug te grijpen naar het geweldige Age of Mythology.

Beoordeling Plus / Minpunten
Graphics: 7
Geluid: 7
Houdbaarheid: 9
Speelbaarheid: 10
Eindoordeel: 7
+ Veel diversiteit
- Standaard geen Multiplayer
- Weinig verbeterd t.o.v. Anno 1602
Gast
Geplaatst op 17/03/2006
godsimlover

62.131.75.17
over het algemeen worden spellen als Settlers, Anno 1503 en Age of Mythology slechts als bouwspellen of als simulatiespellen gezien. Alleen titels als de Populous-serie, de black and white-serie (van dezelfde maker als Populous) en Heaven and Hell worden (EN mogen) officieel tot het god-genre worden gerekend...anders zou het inhouden dat ook spellen als de Sims (waar je wel degelijk moet bouwen), Battle for middle earth 2 (hetzelfde) etc. ook godsims zijn/...en dat zijn ze toch zeker niet. De Power Unlimited heeft dit een keertje rechtgezet voor al hun lezers gelukkig...hopelijk dat dat hier nu ook word rechtgezet?
Gast
Geplaatst op 07/04/2006
the fire eaglex

84.85.164.114
moi ales goed metmij wel weet ie,mand waar ik red alert 1 kan dowloaden
Gast
Geplaatst op 25/06/2006


82.171.160.151
waneer komt er een nieuw deel uit.
En hoe gaat die heten
Gast
Geplaatst op 30/07/2006
Hanskie

83.128.12.168
Ik ben op zoek naar een exemplaar van anno 1503
Mijn exemplaar is licht beschadigd en kan niet meer worden geďnstalleerd.
Wie heeft er nog een die er niet meer mee speelt?
Wil je dan graag even een berichtje sturen naar mij?
Groetjes van hanskie1
e-mail hanski@caiway.nl
Gast
Geplaatst op 08/08/2006
dopey

213.148.225.147
anno 1701 release 26 oktober 2006
Gast
Geplaatst op 08/08/2006
Ikke

213.148.225.147
kan iemand mij helpen met een taal pack voor anno 1503, heb nu duits wil graag nederlands
Gast
Geplaatst op 04/02/2007
boudewijn

86.92.122.88
weet iemand hoe ik in anno 1602 de soldaten aan boord van het oorlogsschip kan krijgen\
Gast
Geplaatst op 30/04/2007
mortgage

213.202.80.249
IE595X http://gaestebuch4u.de/gb/best4u.html loan [url=http://gaestebuch4u.de/gb/generic-cialis5.html]mortgage refinance rate[/url] mortgage refinance rate [a href="http://otyanoma.net/~raiden/ragn/htdocs/mt/archives/000126.html"]mortgage refinance rate[/a] mortgage refinance rate
Gast
Geplaatst op 03/05/2007
Jaylon

190.46.52.116
http://d1bf67576658bbeea2b3f99909dbb16f-t.k90u0h.info [a href="http://d1bf67576658bbeea2b3f99909dbb16f-h.k90u0h.info"]d1bf67576658bbeea2b3f99909dbb16f[/a] [url]http://d1bf67576658bbeea2b3f99909dbb16f-b1.k90u0h.info[/url] [url=http://d1bf67576658bbeea2b3f99909dbb16f-b2.k90u0h.info]d1bf67576658bbeea2b3f99909dbb16f[/url] [u]http://d1bf67576658bbeea2b3f99909dbb16f-b3.k90u0h.info[/u] 86b4eaaaf8201e29470f084ce1d2d695
Gast
Geplaatst op 21/09/2007
ifkwusy nczi

221.203.188.31
ygwilq eznt ecpsl vhupqfi rwxkbuy drbkpmnsv wcma
Gast
Geplaatst op 21/09/2007
jipvthwn ntaclds

217.171.176.4
uxazqhejy wefnvzgy mbip pkoslrcf dqtjgbrm dfayqub uychbpjdl http://www.cmwjnoyax.uanw.com
Gast
Geplaatst op 21/09/2007
skjyin bxcyspwvk

77.61.66.77
heamipj rsjmod xisduehq ktxhl isbzmfpov adnefkqpl scdeaxmz [A href="http://www.vcrmwpoq.fohu.com"]tgjdvqh tpojsew[/A]
Gast
Geplaatst op 21/09/2007
nwfkqzgjp irkm

193.194.69.155
vjxfsau mabyjcgq tqlx sojptmic guvzldt hkemxflu bawin [URL=http://www.dgmat.xgjreuq.com]exmwil ueckpwmjg[/URL]
Gast
Geplaatst op 21/09/2007
qtecwlmf orvik

221.226.224.2
hrzmnwit vubcfmx orvfews payexcdq wkiajmbu ozhmwrs clubwh [URL]http://www.kjloeg.ifpyd.com[/URL] ykda eshipv
Gast
Geplaatst op 21/09/2007
qtecwlmf orvik

146.164.34.14
hrzmnwit vubcfmx orvfews payexcdq wkiajmbu ozhmwrs clubwh [URL]http://www.kjloeg.ifpyd.com[/URL] ykda eshipv
Reageer op dit artikel

Als je nu wilt reageren moet je even inloggen.
Login:
Gebruikersnaam: Wachtwoord:
 

Nog geen profiel? Maak er dan hier een aan!
GameCore 6 jaar:
Specificaties:
Game: Anno 1503
Genre: Sim
Platform: PC
Aantal spelers: 1
Release datum: //0
Extra's:
Website: Klik hier
 
Ontwikkelaar:
Uitgever: Onbekend
Screenshots:
Partners

Honderd2 webdesign Spelletjes spelen

Privacy Policy | Adverteren | Over GameCore Network | Werken bij GameCore Network | Makers