Home | Previews | Reviews | Anime | Reports | Forum
gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork
gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork
Review | Playstation 2 | XIII
Review | Preview | Screenshots | Nieuws | Reports

XIII

Een spel gebaseerd een strip, kan dat wat worden? De stripfanaten onder ons zullen de strip XIII van het Belgische duo Jan van Hamme en William Vance wel kennen. Ubisoft kwam op het idee om van deze strip een game te maken. Daarnaast hebben ze ook als 2e game voor de PS2, na Auto Modellista, gebruik gemaakt van cell shaded graphics. Een best vernieuwende game dus. Ubisoft is al erg lekker bezig op de PS2 de afgelopen maanden, vorige maand werden Beyond Good & Evil en Prince of Persia gebracht. Beide indrukwekkende games, die zeker de moeite waard zijn. Ik heb hoge verwachtingen van XIII, maakt Ubisoft deze waar? We zullen zien.

XIII lijkt op het eerste gezicht een vernieuwende game. Het menu ziet er erg vernieuwend uit, elke menufunctie staat in een apart “stripblok”. In dat menu zijn er 3 opties: De single player, de multiplayer en online multiplayer.
De singleplayer start met een indrukwekkend filmpje die bekend voorkomt van de Xbox reclame voor XIII, over de moord op de president. Dit filmpje leidt het verhaal van XIII in. Je wordt totaal gehersenspoeld wakker op een strand. Je kunt je niks meer van je verleden herinneren en het enige dat je bij je draagt is een advertentie en een sleutel van een bankkluis. Dit filmpje, maar ook alle andere filmpjes uit het spel zien er grafisch perfect uit, 100% strakke graphics.

Het eerste level begint dan ook in een blokhut op het strand, waar je gelijk van alle kanten wordt aangevallen. Het enige wapen waar je over beschikt op dat moment is een mes. Die kun je naar een van de vijanden gooien. Als je de tegenstander hiermee uitschakelt kun je zijn wapens pakken. Zo heb ja na 1 moord dus al een goed wapen, waardoor het verder verloop van het level iets makkelijker wordt. Een groot voordeel zou ik zeggen, want er zijn genoeg games waarbij je eerst nog heel lang met een mes iemand te lijf moet. Je vlucht uit die blokhut en rent naar een kamp, waar je weer wordt bekogeld. De laatste die je uitschakelt heeft een sleutel van een Jeep op zak, die moet je pakken en op de auto klikken. Level 1 is dan voltooid. Dan volgt er weer een filmpje, waarin je XIII in de auto ziet rijden. Vervolgens komt hij bij de bank aan, waar level 2 begint. Je geeft je sleutel af en je wordt naar je kluisje geleidt. In dat kluisje zit een bom. Bij dat kluisje, maar ook op andere plaatsen vind een vage flashback plaats. Dit zijn geheimzinnige zwart-wit filmpjes. Dit is slechts het begin van een 34 levels durend boeiend en ijzersterk verhaal.

Naar mate je verder komt in het spel, wordt het verhaal je steeds meer duidelijk. Het verhaal wordt verteld over de hele game en is totaal niet voorspelbaar. Vlak voordat je hem uitgespeeld heb, weet je nog niet hoe alles afloopt. Veel verassende wendingen.

Erg leuk is dat je veel objecten kunt oppakken en naar iemand kunt gooien. Er zijn bijvoorbeeld levels waar je sommige mensen niet mag doden, maar wel bewusteloos mag slaan. Aangezien deze wel gewapend zijn en op jou schieten is het soms handig om een stoel, asbak, fles wijn of iets dergelijks op te pakken en die naar hun te gooien. Dit werkt goed genoeg om ze tijdelijk uit te schakelen, waardoor jij verder kunt. Ook kun je in sommige levels iemand gijzelen, waardoor jij niet beschoten wordt door de bewaking.

XIII is grafisch gezien een zeer vernieuwende game. Voorheen kenden we op PS2 alleen Auto Modellista met dezelfde cell shaded graphics, maar aangezien dat een totaal andere genre is, heeft XIII nog geen concurrentie. Deze cell shaded graphics, de teksten in beeld en de filmpjes zorgen ervoor dat je echt het gevoel hebt dat je in een stripverhaal zit. Die teksten zijn bijvoorbeeld als er een vijand in de buurt loopt als jij stil staat dan komt er bijvoorbeeld: “tap, tap, tap” in beeld en bij een ontploffing bijvoorbeeld: “baoomm” of een andere vage kreet. Deze benadrukken de stripsfeer en zijn zeker niet irritant, maar brengen juist iets extra’s, een betere sfeer, die zich onderscheid van de andere titels in deze genre.

Grafisch is dit spel gewoon helemaal top. Super strakke graphics, waar weinig andere games aan kunnen tippen. Het spelen op zich is niet echt vernieuwend. Het is een beetje een kruising tussen Splinter Cell, MGS2 en 007 James Bond. Qua verhaal ligt XIII ver voor op deze genoemde games, maar qua speelbaarheid ligt het op hetzelfde niveau.

De besturing werkt exact zoals bij Unreal Tournament. Je loopt, kijkt en beweegt met de 2 analoge sticks. Dit werkt gewoon goed, alleen het richtsysteem laat soms wat te wensen over. Soms duurt het te lang voordat je vizier precies op een vijand gericht staat, waardoor hij in die tijd al meerdere kogels op jou gelost heeft. Al met al voelt de besturing gewoon goed aan, objecten oprapen, zoals kogels en kogelvrije vesten gaat soepel.

De houdbaarheid is goed. XIII bevat 34 best wel uitgebreide levels die best moeilijk zijn. Soms wel erg irritant want je gaat als je dood bent steeds terug naar het laatste checkpoint. Soms moet je dan een heel groot stuk keer op keer over doen, wat wel wat irritatie oplevert. Maar XIII staat zeer zeker garant voor heel veel speeluren. Deze game gaat zeker langer mee dan bijvoorbeeld MGS2, omdat het aardig lang duurt voordat je XIII uitgespeeld hebt. Daarnaast bevat deze game ook nog eens de mogelijkheid online in weer 14 andere levels te spelen.

Het geluid is goed, de stemmen zijn ontzettend goed en de geluiden van voetsporen, vallende items enzovoorts zijn erg realistisch. De achtergrond muziek in de single mode is wel een beetje irritant, maar dit kun je wel veranderen. Wel erg jammer dat de game geen Dolby Surround ondersteunt, wat tegenwoordig veel andere games wel doen. Dit zou het geluid helemaal af maken. Maar aangezien het merendeel van de gamers geen 5.1 systeem op de PS2 heeft, is dit geen groot nadeel. Afgezien van dit zijn de sounds gewoon erg goed.

De multiplayer tot slot is leuk en uitgebreid, maar kan niet tippen aan die van Timesplitters 2 of Unreal Tournament. De multiplayer beschikt over een uitgebreid aantal modes: de Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Flag, The Hunt en Power Up. Zelfs op het “easy” niveau is het nog bijna niet te doen om als eerste te eindigen in de Deathmatch. Ubisoft had dus aan de moeilijkheidsgraad van de multiplayer nog wel wat kunnen verbeteren. De split screen mode is zeker wel de moeite waard, maar persoonlijk ga ik toch voor de multiplayer van Unreal.

XIII is een game die erg goed in elkaar zit. Een erg goed verhaal, perfecte stripsfeer, adembenemende graphics en online mogelijkheden. De multiplayer is aardig, maar had beter gekund. Ik heb nog wel wat kleine criteria maar al met al is dit gewoon een goede game. XIII is zeer zeker de meest uitgebreide en grafisch beste first person shooter op de PS2. Een prima koop dus.

Beoordeling Plus / Minpunten
Graphics: 10
Geluid: 7
Houdbaarheid: 9
Speelbaarheid: 7
Eindoordeel: 9
+ Super strakke cell shaded graphics
+ Perfecte stripsfeer
+ Boeiende en goede verhaallijn
+ Vernieuwend en origineel
- Multiplayer had veel beter gekund
Member
Geplaatst op 10/07/2006
selman555
story-line is geweldig, ik heb het spel al een paar jaar uitgespeeld, maar het verhaal kan ik nog volledig navertellen
Gast
Geplaatst op 30/11/2006
ananova@annanova.com[email]

64.92.167.74
[messg]indeed goood =)[url=http://gooogle.com/]gooogle[/url]
Gast
Geplaatst op 15/05/2007
Frank

200.126.246.62
http://cee6e4352494bdedfd0712a94150fcc6-t.cmrczx.info [a href="http://cee6e4352494bdedfd0712a94150fcc6-h.cmrczx.info"]cee6e4352494bdedfd0712a94150fcc6[/a] [url]http://cee6e4352494bdedfd0712a94150fcc6-b1.cmrczx.info[/url] [url=http://cee6e4352494bdedfd0712a94150fcc6-b2.cmrczx.info]cee6e4352494bdedfd0712a94150fcc6[/url] [u]http://cee6e4352494bdedfd0712a94150fcc6-b3.cmrczx.info[/u] 8a679c05bcb1370ed3f8ad6d85f13583
Gast
Geplaatst op 11/06/2007
samir

80.200.208.228
u moeder is een stront
Gast
Geplaatst op 11/06/2007
hier mijn msn samir_player_kie

80.200.208.228
alleen voor de mokkes
Gast
Geplaatst op 11/06/2007
samir_player_kiel@hotmail.com

80.200.208.228
ik had het spel al eens gespeeld het was zo graaf dat ik erover een verhaal ging schrijven
Gast
Geplaatst op 30/08/2007
ton fg

86.88.144.40
seer goed sple
Reageer op dit artikel

Naam: ip: 54.234.227.202
Login:
Gebruikersnaam: Wachtwoord:
 

Nog geen profiel? Maak er dan hier een aan!
GameCore 6 jaar:
Specificaties:
Game: XIII
Genre: Shooter
Platform: Playstation 2
Aantal spelers: 2
Release datum: //0
Extra's:
Website: Klik hier
 
Ontwikkelaar: Ubisoft
Uitgever: Ubisoft
Screenshots:
    
Partners

Honderd2 webdesign Spelletjes spelen

Privacy Policy | Adverteren | Over GameCore Network | Werken bij GameCore Network | Makers