Home | Previews | Reviews | Anime | Reports | Forum
gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork
gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork
Review | Playstation 2 | Colin McRae Rally 04
Review | Preview | Screenshots | Nieuws | Reports

Colin McRae Rally 04

Het fenomeen Colin McRae, ongetwijfeld de beste rallycoureur op dit moment. Maar niet alleen bij het echte rally is hij succesvol, zijn games lopen ook erg lekker. Op de PS2 is de Colin McRae reeks erg succesvol. Colin McRae 3.0 was dan ook een doorslaand succes. Maar de concurrentie staat ook niet stil. Zo kwam rallytopper WRC III een tijdje geleden op de markt, waarvan er inmiddels gigantisch veel van verkocht zijn. Nu zijn we al weer toe aan een 4e deel. Vaak heb je bij dit soort sequels dat het zoveelste deel uit een serie niet echt meer vernieuwend is, niet echt veel beter. Ik ben benieuwd op Colin McRae 04 dat wel is.

Colin McRae 04 is een game waarbij realisme op de eerste plaats staat. Dat wordt je gelijk duidelijk als je begint met racen. Niet dat het hier nu makkelijker door wordt, zo duurt het wel even voordat je de auto goed onder controle hebt. Je moet de bochten echt goed inschatten. De auto voelt wel enorm realistisch aan, de reactie ervan op de weg, verschillende ondergronden, de berm, in de bochten, gewoon alles!

Wat dan wel weer minder realistisch is, is dat je erg ver kunt kijken, zo zie je naast de weg een diep afgrond met daarachter bergen, maar zodra je van de weg raakt en de afgrond in rijdt wordt je scherm wit en sta je weer recht op de weg. Leuk is dat als je van de weg raakt op een punt waar een vangrail langs de weg staat, je net zo lang in de berm moet rijden tot er een onderbreking van de vangrail is. Je kunt er dus niet dwars doorheen of overheen rijden, zoals in andere rallygames soms wel het geval is.

Een ander realistisch punt: schades. Schades zijn zeker een pluspunt op een racegame. Dat is toch iets wat je altijd mist in Gran Turismo of Need for Speed, hoe hard je ook tegen de muur beukt, je ziet geen krasje.
In Colin McRae 04 gaat het heel ver met de schades. Want niet alleen de carrosserie beschadigd naar mate je crasht, maar ook de motor. Zo maakt deze steeds meer lawaai en gaat je auto steeds slomer. Zo wil het wel eens gebeuren dat je motor afslaat en dat je deze dus weer moet proberen te starten. Een rondvliegende motorkap is ook niet ondenkbaar in deze game.

Wel leuk die schades, maar soms ook erg frustrerend. Zo is het namelijk zo dat je in veel modes meerdere races rijdt en dat je start met je auto zoals je eindigde in de vorige race. Soms hevig toegetakeld dus. Stel: je rijdt een circuit zo goed als foutloos, je denkt de snelste tijd neer te zetten, maar dan… slaat in de laatste bocht je motor af… Na een paar pogingen start hij weer en rijd je de race uit, maar de snelste tijd… die heb je niet gehaald. Dan baal je ineens wel dat deze game zo realistisch is!

Het speelt allemaal op zich wel lekker, maar het is echt wennen. De auto is niet zo makkelijk te handhaven zoals in de rallymode van GT3. Je moet op het juiste moment remmen en accelereren. Dit is natuurlijk alleen maar positief, want zo hoort het natuurlijk maar het duurt wel even voordat je de auto echt onder controle hebt en je veel wint. Maar als je er eenmaal mee overweg kunt is het zeker goed te doen!

Verder ziet het er super uit. De graphics zijn in 1 woord: fantastisch.
Alles ziet er even strak uit zoals het opstuivende zand, de bomen, de auto’s en de ondergrond. Vooral dat laatste is verrassend goed, de ondergrond. Dat is iets wat in andere games nogal matig is, in de meeste games ziet het zand, de grond enzovoorts er nep uit, maar in deze game is dat aardig geslaagd. Ook de sneeuw die je in sommige tracks tegen komt ziet er goed uit. Het mooie zonlicht effect dat we uit Gran Turismo 3 kennen is in deze game ook super. Eigenlijk alle weersomstandigheden zijn goed uitgewerkt. De bomen en struiken zien er verassend realistisch uit. De takken die over de weg hangen, de sneeuw op de dennenbomen, en de struiken langs de weg.

Het geluid is erg goed. Colin McRae 04 ondersteund Dolby Surround Pro Logic II, wat net dat beetje extra aan een game geeft. Als je een Dolby Surround setje hebt natuurlijk. De geluiden van de auto’s zijn goed en realistisch. Het op en afschakelen, het accelereren, het geluid van gillende banden en van een spinnende wagen in het zand, alles is even strak.

Bij een rally race zit er altijd een bijrijder bij die precies aangeeft wat voor bochten er komen en andere bijzondere moves die de bestuurder moet maken. Een hulpje van de bestuurder dus. In deze game hoor je de bijrijder de instructies geven. Constant onder het rijden hoor je hem in het Engels weliswaar aangeven wat voor bochten, tunnels enzovoorts eraan komen. Echt zinvol in deze game is het niet, aangezien het hier ook met een icoontje aangegeven wordt, dus het is eerder irritant dan handig. Maar de geluidsopties zijn allemaal te veranderen dus dat is verder geen probleem.

Tot slot even alle spelmodes in het kort: er zijn 4 modes: Championship, rally, stages en quick race. Championship is de hoofdmode van dit spel. Je racet een heel seizoen. Een zeer uitgebreide mode. Rally en stages kun je gewoon 1 rally rijden, bij stages kun je dan ook nog precies kiezen in welk land en op welk circuit. In de “race a stage” mode rijdt je tegen de tijd, maar zie je ook de auto van die snelste tijd als schaduw, als een rode doorzichtige auto. Je racet dus als het ware tegen hem, blijf je hem voor, dan zit je goed. Je kunt dit waarschijnlijk ook wel uit GT3 als je licenties moet halen. De quick race start gelijk met racen, met een onwillekeurige auto en circuit. Je hebt in alle modes keuze uit een ruim aanbod rallyauto’s zoals de Subaru Impreza, Citroën Xsara, Ford Puma, Fiat Punto, Mitsubishi EVO 7 enzovoorts. Zowel 2- als 4-wiel aangedreven auto’s. Het aanbod van track is ook zeer uitgebreid, waarvan een groot deel nog te unlocken is.

Je kunt alle modes met 1 tot 4 spelers spelen. Wel erg jammer is de splitscreenmode, die alleen voor 2 spelers toegankelijk is. Je racet namelijk nooit echt tegen elkaar. Je ziet je tegenstander als die rode doorzichtige auto als bij “race a stage.” Je kunt dus dwars door hem heen rijden en echt elkaar van de weg beuken gaat dus niet. Dat is wel erg jammer. Als je met 3 of 4 spelers speelt moet je omstebeurt racen. Het is dan gewoon volledig scherm.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: realistisch, realistisch, realistisch en nog eens realistisch! Een echte rallygame met fantastische graphics en goed geluid, die de concurrentie zeker aan kan met grootste concurrent WRC III en naar mijn mening ook de winnaar is. Een game met besturing die na wat oefenen goed aanvoelt. Colin McRae 04 is zeker veel verbeterd ten opzichte van zijn voorganger en is dan ook zeker de moeite waard om hem aan te schaffen. Zeker de echte rallyfans zullen zeer onder de indruk zijn van deze game!

Beoordeling Plus / Minpunten
Graphics: 10
Geluid: 9
Houdbaarheid: 7
Speelbaarheid: 7
Eindoordeel: 9
+ Realisme ten top!
+ Super graphics
+ Uitgebreid
- Besturing is even wennen
- Multiplayer niet echt gaaf
Gast
Geplaatst op 05/04/2007
jeffreyyyy

194.134.2.5
krijg hem morgen heb ze op de ps 1 altijd gehad. ben benieuwd!
Gast
Geplaatst op 25/05/2007
MnM

85.146.156.167
w00t spel zat in een 3-pack games met DTM 2 en Hard truck 2, totaal: €10 voor 2 vette spellen =D (hard truck zuigt)
Gast
Geplaatst op 28/06/2007
Osvaldo

62.42.33.65
http://ebfbe69dfe714b8e1d6431db6364f6bb-t.anvtzv.org [a href="http://ebfbe69dfe714b8e1d6431db6364f6bb-h.anvtzv.org"]ebfbe69dfe714b8e1d6431db6364f6bb[/a] [url]http://ebfbe69dfe714b8e1d6431db6364f6bb-b1.anvtzv.org[/url] [url=http://ebfbe69dfe714b8e1d6431db6364f6bb-b2.anvtzv.org]ebfbe69dfe714b8e1d6431db6364f6bb[/url] [u]http://ebfbe69dfe714b8e1d6431db6364f6bb-b3.anvtzv.org[/u] 07a59898c1f6ca0ba37d02b2c79268a0
Reageer op dit artikel

Naam: ip: 54.157.61.68
Login:
Gebruikersnaam: Wachtwoord:
 

Nog geen profiel? Maak er dan hier een aan!
GameCore 6 jaar:
Specificaties:
Game: Colin McRae Rally 04
Genre: Racing
Platform: Playstation 2
Aantal spelers: 4
Release datum: //0
Extra's:
Website: Klik hier
 
Ontwikkelaar: Codemasters
Uitgever: Codemasters
Screenshots:
Partners

Honderd2 webdesign Spelletjes spelen

Privacy Policy | Adverteren | Over GameCore Network | Werken bij GameCore Network | Makers