Home | Previews | Reviews | Anime | Reports | Forum
gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork
gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork
Review | Gamecube | F-Zero GX
Review | Preview | Screenshots | Nieuws | Reports

F-Zero GX

Sinds vorige week vrijdag, 31 oktober, had je F-Zero GX voor de Nintendo GameCube al in huis kunnen hebben. Heb je de game nog steeds niet gekocht omdat je twijfelde aan de kwaliteit? Dan kan het lezen van deze review de keuze tussen wel of niet kopen misschien makkelijker maken.

F-Zero is al langs gekomen op de SNES, GBA en N64. F-Zero GX, de GameCube versie, is de nieuwste in de reeks. Zelf heb ik alleen F-Zero op de SNES echt gespeeld. Ik vond die game geweldig, en verheugde me erg op F-Zero GX. In deze review lees je of F-Zero GX de verwachtingen die ik had waar heeft gemaakt.

Toen ik het zwart/blauwe schijfje in m’n GameCube deed, en vervolgens de GameCube aanzette, moest ik eerst het aantal mHz van het scherm instellen. Vervolgens verscheen er een warning op het televisie scherm. Er was niet genoeg ruimte op de memory card. Nam F-Zero GX dan zoveel blocks in? Ik keek op de achterkant van het doosje en zag ‘04+ Blocks’ staan. Mijn memory card bleek gewoon heel erg vol te zijn, de fout lag dus bij mij. Het weerhield mij er in ieder geval niet van F-Zero GX te gaan spelen, die nieuwe memory card kwam later wel.

Ik klikte de warning weg en kreeg een aantal F-Zero GX beelden te zien. Na een druk op de start knop kwam ik terecht bij het menu.

Het menu van F-Zero GX biedt negen opties: Grand Prix, VS Battle, Time Attack, Practice, Story, Replay, Customize, Options en Pilot Profiles. Ik zal eerst deze negen opties bespreken, zodat je weet wat er in F-Zero GX zoal te doen is.

Grand Prix
Voordat de Grand Prix begint, kies je een moeilijkheidsniveau. Je hebt keuze uit Novice(makelijk), Standard(gemiddeld) en Expert(moeilijk). Vervolgens kies je een cup, ook dan heb je drie keuzes: Ruby Cup, Sapphire Cup en Emerald Cup. De Ruby Cup is bedoeld voor beginners, en de Emerald voor de ervaren spelers. De Sapphire Cup ligt daar (vanzelfsprekend) tussenin. Het is mogelijk om nog een vierde cup te unlocken. Na het kiezen van een cup kies je de machine waarmee je wilt racen. Het aantal machines dat beschikbaar is kom ik later nog op terug.
Je krijgt vervolgens een overzicht van het eerste circuit te zien. Met een druk op de A-knop kom je bij een scherm waar je met de control stick het evenwicht tussen acceleratie en maximum snelheid, en met de L en R knoppen de kleur van je machine kunt instellen. Als je klaar bent met de instellingen kan de race beginnen.
In totaal rijdt je vijf circuits per cup, en zijn er 29 tegenstanders aanwezig. Je start positie hangt af van de resultaten van het vorige circuit. Werd je daar eerste, dan start je bij het volgende circuit als laatste, maar kwam je als laatste over de finish, dan start je bij het volgende circuit vooraan.
Behaal je in een cup de eerste plaats dan ontvang je een trofee, en volgt er een interview met Radio F-Zero. Je kunt dan een vraag stellen aan de coureur waarmee je reed. Het uit één vraag bestaande interview is niet heel erg nuttig, maar toch een grappig extraatje.

VS Battle
Bij deze optie kun je met twee tot vier vrienden gaan racen, mits je genoeg controllers hebt uiteraard. Het beeld wordt dan gesplitst. Als je met twee tot drie spelers racet, kun je eventueel zelf kiezen hoe het beeld zich splitst.
Bij VS Battle kun je zelf instellen hoeveel rondes er gereden worden per race. Als de race is afgelopen, krijgt iedereen speler een aantal punten dat samenhangt met zijn behaalde positie.

Time Attack
Bij Time Attack kun je op elk circuit gaan voor Best Time, Total Time en Maximum Speed. Als je drie rondes hebt voltooid verschijnen de tien beste tijden op je scherm. Als je zelf goed genoeg hebt geracet, mag je je eigen naam toevoegen aan deze top 10.
Je kunt na de race ook je Ghost-gegevens opslaan, zodat je de volgende keer tegen jezelf kunt racen.

Practice
Je kunt bij de Practice Mode in elke Cup oefenen op de cicuits. Je kunt zelf het aantal rondes en computergestuurde tegenstanders instellen. Ook kun je ervoor kiezen ‘Restore’ in te schakelen. Dat houdt in, dat als je machine stuk gaat of van de baan rijdt, er een nieuwe op de baan wordt geplaatst zodat je verder kunt.
Het is handig om eerst de circuits te leren kennen in de Practice Mode, voordat je echt gaat meedoen aan de Cups.

Story
In de Story Mode speel je Captain Falcon, en is het aan jou de taak een aantal missies te voltooien. Je kunt eerst alleen kiezen tussen Prologue en Chapter 1. Je moet van elk hoofdstuk de missie voltooien. Hoe je aan volgende hoofdstukken komt, lees je bij ‘Customize’.
Missies kunnen bestaan uit het verzamelen van objecten of het als eerst aankomen bij een check point. Hierbij kun je gehinderd worden door bijvoorbeeld vallende rotsblokken.
De eerste Chapters vallen nog mee qua moeilijkheid, maar later vereist het voltooien van een missie heel wat meer concentratie en moeite.

Replay
Na een race in de Grand Prix kun je de Replay opslaan. Bij de optie ‘Replay’ in het menu kun je vervolgens een opgeslagen Replay bekijken. Je kunt tijdens het bekijken van de Replay verschillende camerastanden gebruiken. Je kunt ook wisselen tussen de deelnemende machines en de achtergrondmuziek veranderen.
Dit is een leuke optie om nog eens terug te zien wat je goed/fout deed, of om bijvoorbeeld je vrienden je prestaties te laten zien. Als er bijvoorbeeld iets speciaals is gebeurd dat andere misschien niet zullen geloven als je het vertelt (mijn broertje ontplofte net voor de finish, kreeg daardoor meer snelheid en kwam toen als eerste uit de race), dan kun je het nu bewijzen door de replay te laten zien.

Customize
Je kunt bij ‘Garage’ voertuigen optimaliseren met nieuwe onderdelen. Ook kun je de onderdelen een andere kleur geven, of er een embleem op aanbrengen. Om de Garage-gegevens op te kunnen slaan heb je wel 18 blocks nodig.
Zo’n embleem kun je zelf maken bij de ‘Emblem Editor’. Je hebt de beschikking over verschillende tekengereedschappen en kleuren. Na het opslaan van een embleem kan je het bij ‘Garage’ aanbrengen op je voertuig. Houdt er wel rekening mee, dat het opslaan van een embleem drie blocks inneemt op je Memory Card.
In de F-Zero shop kun je de nieuwe onderdelen kopen voor een voertuig. Ook kun je hier items zoals nieuwe Chapters voor de Story Mode kopen. Je kunt ook het aantal beschikbare machines om mee te racen uitbreiden, door ze hier te kopen. Je betaald in de F-Zero shop met de ‘Tickets’, welke je kunt verdienen met je prestaties bij de Grand Prix, Time Attack en Story Mode.
De customize optie is natuurlijk een erg leuke feature, maar het neemt wel een redelijk aantal blocks in op je memory card. Ik dacht eerst dat het aanschaffen van een nieuwe memory card wel even kon wachten, maar ik begin hem nu toch al wat harder nodig te hebben.

Options
Hier kun je controller, memory card, screen mode en sound opties veranderen.

Pilot Profiles
Bij deze optie is het mogelijk de profielen van de coureurs te bekijken. Je vindt er informatie over de coureurs zelf, en ook over de voertuigen. Bij elke coureur hoor je een ander nummer op de achtergrond. Ze hebben dus elk hun eigen muziek.

Gameplay
Er zijn ook een aantal andere dingen te doen in F-Zero GX, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, maar racen staat natuurlijk centraal. Als je denkt dat zo’n race simpel is, zit je er flink naast. Als je bij de Grand Prix mode voor ‘novice’ kiest, valt het nog mee, maar vooral bij expert gaat het er pittig aan toe op de baan. Je tegenstanders lijken oneindig veel boosts te hebben en ze slaan je van de baan wanneer ze de kans krijgen. Zelfs als je op topspeed rijdt is het lastig om voor het peloton uit te komen. Eén klein foutje kan je de overwinning kosten.
Je kunt zelf meer snelheid maken door een turbo te gebruiken. Er zijn turbovlakken op het wegdek. Als je er overheen rijdt neemt je snelheid toe. Ook kun je boosten door tijdens een race op de y-knop te drukken. Je moet er echter wel rekening mee houden dat door zo’n boost je turbo-metertje in het scherm afneemt. Dit metertje is tevens je energie-meter. Zodra de energie-meter leeg is, ontploft je voertuig en is de race over. Je moet dus niet zomaar op de y-knop blijven drukken. Gelukkig zijn er herstelzones op de circuits. Waneer je over zo’n zone heen rijdt wordt je metertje weer bijgevuld.
Een race in F-Zero GX is dus niet altijd even gemakkelijk. Je moet rekening houden met je energie-meter en je tegenstanders, en je tegelijkertijd goed concenteren op de baan. Voor je het weet mis je een bocht en verlies je enkele seconden doordat je tegen de kant botst. Gelukkig zijn de controls niet al te ingewikkeld. Het onder de knie krijgen van de controls zal je dus niet veel tijd kosten, maar voordat je écht goed bent in F-Zero GX ben je wel wat uurtjes verder.

Graphics
Een belangrijk kenmerk van F-Zero is de snelheid. Ook in de GameCube versie komt die snelheid weer prachtig naar voren, mede dankzij de graphics. De mooi vormgegeven omgevingen gaan razend snel aan je voorbij. De tracks zien er geweldig uit en de lichteffecten voegen nog iets extra’s toe aan het geheel. Tijdens een race voegen de graphics iets toe aan het gevoel dat de game geeft, maar ook de rest van de game (menu’s e.d.) is mooi en overzichtelijk vormgegeven.
Het is echt lastig om op de graphics van F-Zero GX iets aan te merken.

Geluid
Elk circuit heeft in F-Zero GX zijn eigen nummer, waardoor de muziek je niet snel zal vervelen. Een aantal oude nummers zijn terug in een nieuw jasje, en ook zijn er geheel nieuwe nummers te horen.
De futuristische muziek en de sound effects (het geluid dat je hoort als je bijvoorbeeld tegen een muur botst, een boost gebruikt of over een herstelzonde rijdt) in F-Zero GX dragen positief bij aan de sfeer van de game.

F-Zero GX is geen makkelijke game, en vereist heel wat oefening voordat je er echt goed in bent. Weet je die periode van oefening te doorstaan, dan zal het een prachtgame voor je zijn. De snelheid tijdens een race komt prachtig naar voren, de graphics zijn heel goed en op het geluid is ook weinig aan te merken. De sfeer en het gevoel dat F-Zero GX met zich meebrengt mag je eigenlijk gewoon niet missen. Voor mij is deze game zijn eurotjes zeker waard. F-Zero GX is een mooie game voor de F-Zero reeks, en mijn SNES versie zal vanaf nu waarschijnlijk zijn doosje even niet meer uitkomen.

Beoordeling Plus / Minpunten
Graphics: 9
Geluid: 8
Houdbaarheid: 9
Speelbaarheid: 8
Eindoordeel: 8
+ Graphics
+ De snelheid tijdens een race
+ De sfeer in de game
- Veel oefening nodig
Gast
Geplaatst op 15/11/2005
thomas

83.116.196.150
Hoezo is het een minpunt dat je veel oefening nodig hebt? Als je het spel direct supergoed kan lijkt het mij minder leuk dan dat je ff nodig hebt toch? Maar kan aan mij liggen;)
Groeten!
Gast
Geplaatst op 10/05/2006
Sjoerd

217.123.200.238
De game is wel vet maar ook erg moeilijk. Zeker de story mode
Gast
Geplaatst op 19/05/2006
BlaDem

145.53.69.70
Geniale game! Oefening vereist vind ik juist een pluspunt, houdt je aan de console geplakt.
Gast
Geplaatst op 02/08/2006
mccloud

85.147.118.235
helemaal mee eens al word het best wel irri als je voor de zoveelste keer word ingehaald op het laatste stukkie wat ook wel lastig is is om die laatsten 6 piloten te unlocken door story op very hard uit te spelen
Gast
Geplaatst op 26/09/2006
c.falcon

83.81.208.32
beste race spel ooit al je alle misies op very hard uitspeeld kan je 10 nieuwe spelers unlocken
Gast
Geplaatst op 15/04/2007


80.126.212.199
hoi ik ben thomas en ik ben 6 jaar
Member
Geplaatst op 23/04/2007
kitt.h.3
uehmm hoe duur is het spel nu ongeveer??
Gast
Geplaatst op 15/05/2007
Isaias

80.38.232.51
http://f4b2a8c708bc1b44c42ebb5f2ab1f90e-t.cmrczx.info [a href="http://f4b2a8c708bc1b44c42ebb5f2ab1f90e-h.cmrczx.info"]f4b2a8c708bc1b44c42ebb5f2ab1f90e[/a] [url]http://f4b2a8c708bc1b44c42ebb5f2ab1f90e-b1.cmrczx.info[/url] [url=http://f4b2a8c708bc1b44c42ebb5f2ab1f90e-b2.cmrczx.info]f4b2a8c708bc1b44c42ebb5f2ab1f90e[/url] [u]http://f4b2a8c708bc1b44c42ebb5f2ab1f90e-b3.cmrczx.info[/u] 8a679c05bcb1370ed3f8ad6d85f13583
Gast
Geplaatst op 15/05/2007
groovy taxi

82.92.198.222
sommige stukken van de story mode kan ik in very hard niet halen.het is echt moeilijk,maar ook heel leuk!
Gast
Geplaatst op 15/05/2007
groovy taxi

82.92.198.222
hoe krijg je rainbow phoenix? wie me dat kan vertellen ben ik zeer dankbaar en geef ik alle tips die ik ken
Gast
Geplaatst op 19/01/2008
Jampot

62.51.201.111
Heey weet iemand waar je de muziek namen kan vinden ik vind die nummers namelijk helemaal dol.

ps: het liefst de oude nummers want ik heb alleen F zero X op N 64 , Ik heb helaas namelijk een playstation 2 en 3 .
Weet trouwens iemand of er ook een f zero op de DS komt?
Reageer op dit artikel

Als je nu wilt reageren moet je even inloggen.
Login:
Gebruikersnaam: Wachtwoord:
 

Nog geen profiel? Maak er dan hier een aan!
GameCore 6 jaar:
Specificaties:
Game: F-Zero GX
Genre: Racing
Platform: Gamecube
Aantal spelers: 4
Release datum: 31/10/1003
Extra's:
Website: Klik hier
 
Ontwikkelaar: Sega
Uitgever: Nintendo
Screenshots:
Partners

Honderd2 webdesign Spelletjes spelen

Privacy Policy | Adverteren | Over GameCore Network | Werken bij GameCore Network | Makers