Home | Previews | Reviews | Anime | Reports | Forum
gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork
gamecorenetwork gamecorenetwork gamecorenetwork
Review | Anime | Hikaru no Go
Review | Preview | Screenshots | Nieuws | Reports

Hikaru no Go

Een anime over Go, een bordspel dat in Japan enkel gespeeld wordt door gepensioneerde mannen die een tijdverdrijf zoeken. Klinkt interessant hé? Nee?! En als ik er nou eens bij vertel dat deze anime ervoor zorgde dat deze denksport in Japan plotsklaps weer een enorme populariteitsboost kreeg onder de jeugd? Hoor ik daar nieuwsgierigheid binnensluipen?

Go! Go! Igo!
Go is zowat het moeilijkste spel dat er op deze wereld te vinden is. Probeer met je stenen zoveel mogelijk territorium op het bord te veroveren en versla je tegenstander. Om dat doel te bereiken bestaan er oneindig veel strategieën. Je stenen moeten namelijk niet geplaatst worden op vaste plaatsen of in vaste volgordes, je wordt enkel gelimiteerd door je denkvermogen. Mensen die al schreeuwend weglopen van een potje Vier-op-een-rij moeten dus al zeker niet aan Go beginnen.

Je kunt je dus wel inbeelden dat dit spel de laatste jaren niet bepaald populair was bij de Japanse jeugd. De goede spelers vergrijsden en Go werd een oude-mannensport dat veel te ingewikkeld in elkaar zat.
En toen kwam Hikaru no Go.
Toen deze serie een paar weken op de buis was, stroomden de Go-salons en Go-clubs in Japan vol met kinderen die bereid waren de lange en harde weg van Go te volgen.

De reden dat deze underdogserie zo populair werd, is niet omdat de serie enkel rond het Go zelf draait zoals gebeurt in een hoop andere sportseries. No sir, het zijn de prachtig uitgewerkte personages, de uitstekende verhaallijn (goede dosis spanning inbegrepen) en het haast angstwekkende oog voor detail die de serie de status van topper hebben gegeven. Een sportanime kun je Hikaru no Go dus niet noemen, sommigen zullen deze serie zelfs sneller als een drama-serie bestempelen waarin Go een grote rol in speelt.

Dus dat Go-gedoe zit er nog tussen want...?
Dat leg ik het best uit met het verhaal.
De serie begint wanneer de twaalfjarige Hikaru en zijn buurmeisje Akari voor de regen schuilen in het huis van zijn opa. In zijn schuur vinden de kinderen een oud Go-bord. Hikaru ziet dat er een lelijke vlek op het bord is en probeert deze met zijn mouw weg te vegen. Wanneer hij klaagt dat de vlek maar niet wegwil, zegt Akari verbaasd dat er helemaal geen vlek is. Hikaru maakt zich kwaad en blijft maar wijzen naar de vlek tot hij plots een stem hoort. "Kun je mij zien?" "Hoor je mij?" Hikaru schrikt zich rot en kijkt verbaasd rond zich heen. "Wie is daar?" schreeuwt hij. Zijn roep wordt beantwoord met een lichtflits en Fujiwarano Sai komt te voorschijn.
Terwijl Hikaru in een ziekenwagen wordt afgevoerd verteld Sai zijn verhaal aan Hikaru. Duizend jaar geleden was Sai de Go-leraar van de Japanse keizer. De keizer had echter nog een andere leraar en deze vond dat de keizer maar één leraar moest hebben. Wie leraar van de keizer mocht blijven moest worden beslist door een potje Go. Zijn rivaal speelde echter vals en wanneer Sai dit wou zeggen, sprong zijn tegenspeler op en beschuldige Sai van het vals spelen. De keizer wou niet weten van deze beschuldigingen en dus moest er worden doorgespeeld.
Sai verloor en drie dagen later verdronk hij zichzelf.

Maar het is niet omdat hij niet meer verder kan leven van schaamte dat zijn passie voor Go is uitgedoofd. Helemaal niet. Zijn geest neemt bezit van een Go-bord en duizend negenhonderd jaar later ontwaakt hij weer. Voor zich ziet hij Torajirou, een kleine maar slimme jongen. Torajirou laat Sai toe in zijn geest en laat hem vaak Go spelen. Sai’s talent blijft natuurlijk niet onopgemerkt en Torajirou verandert zijn naam in Shuusaku. Al snel wordt hij de beste Go-speler van de wereld, zo goed zelfs dat zijn matchen op dit moment nog steeds bestudeerd worden. Maar Shuusaku wordt slachtoffer van een pestepidemie en stierf op dertigjarige leeftijd. En Sai, met een nog steeds brandende passie voor Go, keerde terug naar het bord.

Tot Hikaru het befaamde Go-bord in handen krijgt en een plaatsje aan Sai gaf in zijn geest. Hikaru is echter niet zo snel van plan om Sai zomaar zijn zin te geven en bergen Go-matchen te spelen. Het duurt een tijdje voordat Hikaru eindelijk toegeeft en een Go-salon binnenstapt. Hier besluit hij maar de jongste speler uit te dagen. Sai verslaat de twaalfjarige jongen gemakkelijk, zelfs met het zogenaamde Tutoring Go, een Go-spel waarin de leraar de leerling in goede banen leidt en zijn kracht probeer te lezen. Wat Hikaru natuurlijk niet weet is dat hij net tegen Touya Akira heeft gespeeld, de zoon van Touya Meijin, de beste speler van de wereld. En van Akira zelf wordt ook enorm veel verwacht. Het is dan natuurlijk niet vreemd als Akira met verbazing naar zijn spel kijkt waarin hij werd afgemaakt door een even jong kind dat nog niet eens de stenen goed kan vasthouden. In volle woede en onbegrip maakt Akira van Hikaru zijn ultieme rivaal.

De ultieme driehoeksrelatie
Wanneer Hikaru na een aantal keer Sai te hebben zien spelen, zelf eens zijn krachten wil testen, raakt iedereen in ongeloof. Hoe komt het dat deze kleine jongen de ene keer zo geniaal speelt en de andere keer zo enorm zwak. Vooral Akira begrijpt er niets van en begint zijn match tegen Hikaru te zien als een toevalstreffer. Hikaru wordt hier woedend van en zet Akira eens goed op zijn plaats. "Als je een illusie van mij blijft achtervolgen, zal ik je nog eens inhalen!". Hikaru besluit Akira ooit op eigen houtje te verslaan en beter dan Sai te worden in Go.
Vanaf dan begint de ultieme race. Terwijl Akira Sai achtervolgt, achtervolgt Hikaru Akira en wordt steeds duidelijker waarom Sai precies in Hikaru’s geest plaatsnam.

In Hikaru no Go staan vooral de personages centraal. Sai's frustratie dat hij niet meer zelf de stenen kan aanraken maar al het plezier aan de toch wat egoïstische Hikaru moet overlaten. Touya Akira die voldoet aan de ontzettend hoge verwachtingen van de Go-wereld maar toch achtervolgd wordt door het beeld van Sai die mijlenver bovenhem uitsteekt. En Hikaru die tussen deze grootmachten staat en ondertussen zijn eigen pad moet volgen. Maar ook de personen die deze drie mensen (sorry, twee mensen + geest) tegenkomen zijn stukken beter uitgewerkt dan in de meeste series. Er komt geen enkel personage in de serie voor dat geen rol in de serie heeft. Stuk voor stuk zijn het uitstekende koffiebonen die samen een zalig kopje koffie vormen (ja, ik heb net wat koffie gezet, hoe weet je dat?).

Begrijp me niet verkeerd. Je zal ERG vaak een Go-match zien en er wordt ook enorm veel over Go gepraat maar vreemd genoeg heb je nooit het gevoel dat de sport zo belangrijk is als in een andere sportanime. Als de personages niet zo uitgewerkt waren, was Hikaru no Go vast en zeker altijd een underdogserie gebleven.

Wat krijg je als je een bende perfectionisten bij elkaar stopt?
Verdomd goed artwork! De serie is gewoon prachtig getekend. Alles ziet er zo enorm realistisch uit. Toen de eerste aflevering net gedaan was, moesten er drie mensen helpen met m'n mond van de vloer te schrapen. Niemand in de meer-dan-zeventig-afleveringen-tellende serie draagt meer dan drie afleveringen dezelfde kleren, haar groeit, kapsels veranderen, gezichten verouderen, stemmen verzwaren. Aan alles is gewoon gedacht.
Een klein nadeel daarvan is dan natuurlijk wel dat de serie nogal abrupt eindigt. Het team had een grote interne artistieke ruzie en besloot dan maar met het project te stoppen. Erg jammer...

Over de muziek valt eigenlijk niet zo veel te vertellen. De soundtrack doet wat ervan verwacht wordt: een passend deuntje geven bij de scènes. De voice-acting heeft zo zijn ups en downs, al vind ik het wel prachtig dat de stemmen van Hikaru en Touya zwaarder wordt naarmate ze ouder worden.
Ook kudos voor de opening- en ending-themes. Ze passen misschien niet meteen bij het thema van de serie maar dat maakt ze natuurlijk niet minder mooi ^_^.

Je hebt vast al wel door dat ik een fan ben van Hikaru no Go. Natuurlijk niet helemaal verwonderlijk als je de prachtige verhaallijn, de uitgewerkte personages, het zieke gevoel voor detail en de meer dan bovenmaatse soundtrack bekijkt. Dit is een verdomd goed kopje koffie! Enkel spijtig dat de laatste vijf afleveringen wat gerushed zijn wegens de breuk in het team maar de voorgaande zeventig maken dat méér dan goed.

Beoordeling Plus / Minpunten
Animatie: 7
Geluid: 7
Verhaal: 7
Personages: 7
Eindoordeel: 7
+ Mooie verhaallijn
+ uitgewerkte personages
+ Zeer veel aandacht voor details
- Serie houdt abrupt op
- Go is niet een spel dat iedereen boeit
Gast
Geplaatst op 26/07/2005
Victor

83.98.245.95
manga houdt jammer genoeg ook nog redelijk abrupt op, erg jammer :(
Gast
Geplaatst op 21/03/2007
dwiok]

220.130.85.211
[a href= http://asian-woman-pic.womasia.info/picture-of-naked-asian-woman.html ]picture of naked asian woman[/a] [url=http://asian-woman-pic.womasia.info/picture-of-naked-asian-woman.html]picture of naked asian woman[/url]
Gast
Geplaatst op 21/03/2007
dwiok]

81.170.216.159
[a href= http://asian-woman-pic.womasia.info/picture-of-naked-asian-woman.html ]picture of naked asian woman[/a] [url=http://asian-woman-pic.womasia.info/picture-of-naked-asian-woman.html]picture of naked asian woman[/url]
Gast
Geplaatst op 21/03/2007
dwiok]

221.124.25.229
[a href= http://asian-woman-pic.womasia.info/picture-of-naked-asian-woman.html ]picture of naked asian woman[/a] [url=http://asian-woman-pic.womasia.info/picture-of-naked-asian-woman.html]picture of naked asian woman[/url]
Gast
Geplaatst op 23/03/2007
tamth]

76.102.69.70
[a href= http://sexy-russian-woman.superrwm.info/anastasia-russian-wife.html ]anastasia russian wife[/a] [url=http://sexy-russian-woman.superrwm.info/anastasia-russian-wife.html]anastasia russian wife[/url]
Gast
Geplaatst op 24/03/2007
hhuss]

121.55.128.75
[a href= http://dating-russian-woman.superrwm.info/nude-russian-bride.html ]nude russian bride[/a] [url=http://dating-russian-woman.superrwm.info/nude-russian-bride.html]nude russian bride[/url]
Gast
Geplaatst op 25/03/2007
osxqk]

80.62.214.52
[a href= http://nude-russian-woman.superrwm.info/russian-woman-single-bride.html ]russian woman single bride[/a] [url=http://nude-russian-woman.superrwm.info/russian-woman-single-bride.html]russian woman single bride[/url]
Gast
Geplaatst op 25/03/2007
osxqk]

87.120.64.89
[a href= http://nude-russian-woman.superrwm.info/russian-woman-single-bride.html ]russian woman single bride[/a] [url=http://nude-russian-woman.superrwm.info/russian-woman-single-bride.html]russian woman single bride[/url]
Gast
Geplaatst op 25/03/2007
osxqk]

87.120.64.89
[a href= http://nude-russian-woman.superrwm.info/russian-woman-single-bride.html ]russian woman single bride[/a] [url=http://nude-russian-woman.superrwm.info/russian-woman-single-bride.html]russian woman single bride[/url]
Gast
Geplaatst op 25/03/2007
osxqk]

121.55.80.109
[a href= http://nude-russian-woman.superrwm.info/russian-woman-single-bride.html ]russian woman single bride[/a] [url=http://nude-russian-woman.superrwm.info/russian-woman-single-bride.html]russian woman single bride[/url]
Gast
Geplaatst op 25/03/2007
uzxyo]

124.254.210.119
[a href= http://russian-woman.superrwm.info/sexy-russian-ass.html ]sexy russian ass[/a] [url=http://russian-woman.superrwm.info/sexy-russian-ass.html]sexy russian ass[/url]
Gast
Geplaatst op 27/03/2007
offmz]

61.251.212.11
[a href= http://cameron.zyguo.info/free-girl-model-photo-asian-younge.php ]asian dating service woman[/a] [url=http://cameron.zyguo.info/free-girl-model-photo-asian-younge.php]asian dating service woman[/url] [a href= http://ciara.zyguo.info/asian-women-nude.php ]cute lady nude asian[/a] [url=http://ciara.zyguo.info/asian-women-nude.php]cute lady nude asian[/url] [a href= http://bella.zyguo.info/dating-photo-asian-woman.php ]asian woman video[/a] [url=http://bella.zyguo.info/dating-photo-asian-woman.php]asian woman video[/url]
Gast
Geplaatst op 27/03/2007
offmz]

203.81.206.223
[a href= http://cameron.zyguo.info/free-girl-model-photo-asian-younge.php ]asian dating service woman[/a] [url=http://cameron.zyguo.info/free-girl-model-photo-asian-younge.php]asian dating service woman[/url] [a href= http://ciara.zyguo.info/asian-women-nude.php ]cute lady nude asian[/a] [url=http://ciara.zyguo.info/asian-women-nude.php]cute lady nude asian[/url] [a href= http://bella.zyguo.info/dating-photo-asian-woman.php ]asian woman video[/a] [url=http://bella.zyguo.info/dating-photo-asian-woman.php]asian woman video[/url]
Gast
Geplaatst op 27/03/2007
offmz]

61.251.212.11
[a href= http://cameron.zyguo.info/free-girl-model-photo-asian-younge.php ]asian dating service woman[/a] [url=http://cameron.zyguo.info/free-girl-model-photo-asian-younge.php]asian dating service woman[/url] [a href= http://ciara.zyguo.info/asian-women-nude.php ]cute lady nude asian[/a] [url=http://ciara.zyguo.info/asian-women-nude.php]cute lady nude asian[/url] [a href= http://bella.zyguo.info/dating-photo-asian-woman.php ]asian woman video[/a] [url=http://bella.zyguo.info/dating-photo-asian-woman.php]asian woman video[/url]
Gast
Geplaatst op 27/03/2007
offmz]

203.81.206.223
[a href= http://cameron.zyguo.info/free-girl-model-photo-asian-younge.php ]asian dating service woman[/a] [url=http://cameron.zyguo.info/free-girl-model-photo-asian-younge.php]asian dating service woman[/url] [a href= http://ciara.zyguo.info/asian-women-nude.php ]cute lady nude asian[/a] [url=http://ciara.zyguo.info/asian-women-nude.php]cute lady nude asian[/url] [a href= http://bella.zyguo.info/dating-photo-asian-woman.php ]asian woman video[/a] [url=http://bella.zyguo.info/dating-photo-asian-woman.php]asian woman video[/url]
Gast
Geplaatst op 28/03/2007
fatqg]

80.99.102.12
[a href= http://bethany.zyguo.info/nude-asian-woman-thumbnail.php ]asian nude older woman[/a] [url=http://bethany.zyguo.info/nude-asian-woman-thumbnail.php]asian nude older woman[/url] [a href= http://brooklynn.zyguo.info/faithful-asian-wife-woman.php ]asian dating service woman[/a] [url=http://brooklynn.zyguo.info/faithful-asian-wife-woman.php]asian dating service woman[/url] [a href= http://brooklynn.zyguo.info/sex-with-asian-sexy-woman.php ]free email asian woman[/a] [url=http://brooklynn.zyguo.info/sex-with-asian-sexy-woman.php]free email asian woman[/url]
Gast
Geplaatst op 30/03/2007
auvjg]

71.234.219.249
[a href= http://breanna.zyguo.info/nude-asian-woman.php ]asian free naked pic woman[/a] [url=http://breanna.zyguo.info/nude-asian-woman.php]asian free naked pic woman[/url] [a href= http://angel.zyguo.info/asian-woman-in-usa.php ]asian naked woman pic free[/a] [url=http://angel.zyguo.info/asian-woman-in-usa.php]asian naked woman pic free[/url] [a href= http://angela.zyguo.info/asian-picture-sexy-woman.php ]asian dating woman[/a] [url=http://angela.zyguo.info/asian-picture-sexy-woman.php]asian dating woman[/url]
Gast
Geplaatst op 08/04/2007
isqct]

217.30.209.143
[a href= http://estrella.wwwna.info/sexy-russian-picture.html ]sexy russian dating[/a] [url=http://estrella.wwwna.info/sexy-russian-picture.html]sexy russian dating[/url] [a href= http://nora.wwwna.info/dating-free-girl-russian.html ]free russian sexy single woman[/a] [url=http://nora.wwwna.info/dating-free-girl-russian.html]free russian sexy single woman[/url] [a href= http://eliana.wwwna.info/mature-russian-women.html ]nude russian voyeur[/a] [url=http://eliana.wwwna.info/mature-russian-women.html]nude russian voyeur[/url]
Gast
Geplaatst op 09/04/2007
urgwi]

85.69.207.29
[a href= http://skyler.wwwna.info/russian-non-nude-model.html ]russian woman video[/a] [url=http://skyler.wwwna.info/russian-non-nude-model.html]russian woman video[/url] [a href= http://eliana.wwwna.info/russian-woman-bikini.html ]russian virtuous wife woman[/a] [url=http://eliana.wwwna.info/russian-woman-bikini.html]russian virtuous wife woman[/url] [a href= http://sienna.wwwna.info/russian-woman-seeking.html ]russian women nude[/a] [url=http://sienna.wwwna.info/russian-woman-seeking.html]russian women nude[/url]
Reageer op dit artikel

Als je nu wilt reageren moet je even inloggen.
Login:
Gebruikersnaam: Wachtwoord:
 

Nog geen profiel? Maak er dan hier een aan!
GameCore 6 jaar:
Specificaties:
Game: Hikaru no Go
Genre: Adventure
Platform: Anime
Aantal spelers: 1
Release datum: 10/10/2001
Extra's:
Website: Klik hier
 
Ontwikkelaar: Studio Pierrot
Uitgever: Anime serie
Screenshots:
Partners

Honderd2 webdesign Spelletjes spelen

Privacy Policy | Adverteren | Over GameCore Network | Werken bij GameCore Network | Makers