Atari TV reclame

| | Reacties (8)
 

atarireclame.jpgWie de TV tegenwoordig aanzet heeft ongeveer 15% kans midden in een reclameblok te belanden. In Amerika ligt dat helaas nog een stuk hoger. Maar tussen alle reclames van wasmiddelen en maandverband zit soms ook wat interessanter: game reclames. Laten we het daar nu eens over gaan hebben. Om te beginnen bij het begin: Atari.

 De allereerste thuis spelcomputer was Pong van Atari. Hierop kon men geen games wisselen, slechts het ingebouwde Pong was speelbaar. In Amerika werd deze reclame uitgezonden:

Met dank aan de mannen (en vrouwen) bij Atari Museum voor het vinden en uploaden van deze klassieker.

De eerste spelcomputer met verwisselbare games van Atari was de Atari 2600. En hier begon het reclame offensief van Atari echt. Tenminste, in Amerika want in Nederland waren we nog niet zover met de commercialisering van TV stations. Toch zou ik graag hebben gezien dat ook in Nederland deze leuke filmpjes te zien waren.

Algemene reclame:

Een speciale aanbieding met gratis Pac-man:

Reclame voor het spel Bezerk:

En tot slot de special op kinderen gerichte reclame voor het spel Yar’s Revenge:

Na de introductie van de spelcomputer in de jaren 70 kwamen er diverse concurrenten. En dus moest Atari mee met de vernieuwing van de grafische kracht. Dit ging gepaard met een offensief op TV waaruit duidelijk moest blijken dat de Atari 5200 de beste van zijn lichting was. En zo werd dit filmpje uitgezonden:

Wat veel mensen ook niet weten is dat Mario voor het eerst uitkwam op een Atari system. Ook hiervan verscheen een leuke reclame op TV destijds. (sorry voor de late kwaliteit):

En na de 5200 kwam de 7800. Een nieuwe Arari, een nieuwe golf reclames:

Atari vond dat ze de videogame opnieuw hadden uitgevonden:

Maar de verkoopaantallen liepen snel terug. Consumenten hadden nieuwe spelcomputers gevonden, met name uit Japan. Nintendo gooide erg hoge ogen met de Nes en Super Nes en Sega bezorgde de oudere gamers veel plezier met gewelddadige en snelle games. Atari moest antwoorden en deed dat met de Jaguar. Een 64 bits spelsysteem dat op papier de concurrenten uit het veld moest slaan. We weten allemaal dat Atari hierin niet geslaagd is, maar de reclames uit die tijd blijven onvergetelijk: “Do the math!”:

Het 64-bit label werd volledig uitgebuid. Wie wil er nu een 32 bit spelcomputer als je er ook eentje met 64 bit kunt kopen?

Ook voor Alien vs Preditor werd veel reclame gemaakt met dit leuke filmpje als resultaat:

Uiteindelijk vond de Atari spelcomputer de dood met de Jaguar. Nu leeft de naam nog voort op moderne games dankzij Infograms dat het label gebruikte bij onder andere Roller Coaster Tycoon en Neverwinter Nights. Toch zal de oude glorie van de Atari 2600 niet snel meer herleven maar de reclames blijven prachtig!

Komende woensdag in deze rubriek: Nintendo


8 reacties

redtube zei:

It is the best what i saw, 4ever !!!

Omnizj zei:

In this world, nothing is certain but death and taxes.

Ingrid de Jong zei:

Waar kan ik de nieuwe Atari Flashback 2 kopen??

Ingrid de Jong zei:

Waar kan ik de nieuwe Atari Flashback 2 kopen??

Ingrid de Jong zei:

Waar kan ik de nieuwe Atari Flashback 2 kopen??

Laat een reactie achter


Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht door Teun GC gepubliceerd op 12 november 2007 1:00.

Welkom op de nieuwe GameCore Weblog! was het vorige bericht op deze weblog.

Zack & Wiki doet het slecht is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.

Rss feed