Einde van Sony Exclusives?

| | Reacties (6)
mgs4.jpg
Metal Gear Solid 4 is een dure game. Konami werkt er al jaren aan en probeert vrijwel alles uit de PlayStation 3 te persen wat momenteel mogelijk is. Gezien de spectaculaire beelden die we gezien hebben lijkt dat in ieder geval te gaan lukken maar hoe gaat het straks met de verkopen?

Volgens Konami moet Metal Gear Solid 4 als het uitkomt straks op dag één meer dan een miljoen keer over de toonbank gaan wil het winst maken. De productiekosten zijn inmiddels dus gigantisch opgelopen en Konami wil dit begrijpelijk graag terug verdienen. Maar of je binnen een dag 1 miljoen exemplaren van een game kunt verkopen terwijl Sony momenteel nog maar 2 miljoen consoles heeft verkocht in Amerika? Of zit er iets anders in de lucht?

In een artikel op Reuters wordt gespeculeerd dat er mogelijk sprake is van een "minder" exclusive titel. Misschien komt de game dus wel tegelijkertijd uit op de Xbox 360 waar de games wel in grote getallen verkocht worden. Sony lijkt zich hiervoor al een beetje in te dekken mat de volgende uitspraak:

From our perspective, as long as the games aren't going exclusive to other platforms, PS3 gamers are not actually losing anything. Kortom: zolang het maar niet exclusief naar de Xbox 360 gaat is het ons prima. Ook diverse andere games zoals "Grand Theft Auto", "Virtua Fighter" en "Devil May Cry" hebben de stap naar muli-platform inmiddels gemaakt. Deze games zullen allemaal ook op de Xbox 360 uitkomen.

Of Sony nuchter met de situatie probeert om te gaan of ze gewoon een plank voor hun hoofd hebben is niet helemaal duidelijk maar als Metal Gear Solid 4 straks ook gewoon op de Xbox 360 uitkomt is er toch echt wel een probleem. Microsoft komt met de ene na de andere exclusieve topper zoals Gears of War, Viva Piniata en Halo 3 en als de games dan een even in de running zijn brengt Microsoft ze rustig uit op de PC. 2 keer incasseren dus, terwijl Sony moet hoeden dat niet alle titels die de moeite waard zijn naar de (tot op heden succesvollere) concurrent verhuizen.

Hoe het allemaal zal aflopen weet ik niet. Dat zal de tijd leren. PlayStation is nog steeds een ontzettend sterk merk dus dat trekt uitgevers wel, maar op de Xbox 360 wordt momenteel de meeste winst gemaakt. Wie kan zich er dan nog van weerhouden om een game daar niet voor uit te brengen?


6 reacties

Mark zei:

"Of Sony nuchter met de situatie probeert om te gaan of ze gewoon een plank voor hun hoofd hebben is niet helemaal duidelijk, maar als Metal Gear Solid 4 straks ook gewoon op de Xbox 360 uitkomt is er toch echt wel een probleem."

Mij is het anders volstrekt duidelijk. Het lijkt misschien alsof Sony koelbloedig reageert op het verliezen exclusiviteit op series als GTA, maar in werkelijkheid zit men daar natuurlijk met de handen in het haar. De PlayStation 2 is verreweg de succesvolste console ooit, maar technisch gezien minder krachtig dan zijn grote concurrenten: de GameCube en de Xbox. Sony is niet gek en weet drommelsgoed waar ze dit succes aan te danken heeft. Om er maar eens een goede generalisatie tegenaan te gooien: qua games won de PS2 het op zowel kwantiteit als kwaliteit.

MGS4 is echter een game met een ontwikkelbudget zoals we dat zelden zien. Dat moet uiteraard terugverdiend worden. Wie zijn oog op de consument richt, zal al snel tot de conclusie komen dat multi-platform 'de oplossing' is. Een alternatief is dat Sony een flinke duit in het zakje wil doen om de game exclusief te houden. Gezien Sony's commentaar lijkt die tweede optie onwaarschijnlijk.

Arlaoq zei:

Baccara - Cara Mia (mix)

redtube zei:

It is the best what i saw, 4ever !!!

Omniwd zei:

If your head is wax, don't walk in the sun.

Laat een reactie achter


Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht door Teun GC gepubliceerd op 1 december 2007 14:08.

Gewelddadige games verbieden !?!? was het vorige bericht op deze weblog.

Cor strip, Galaxy! is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.

Rss feed