Top 100 game dingen NR 10 - 1

| | Reacties (5)
countdown.jpg
Het is oudjaarsdag, de tijd dat er overal op de wereld wordt terug gekeken. Hier bij GameCore dus ook. We blikken terug op bijna 60 jaar game historie. Vandaag weten we wat, volgend GameCore, op nummer één staat. Klik dus snel verder.
nr10.jpg

Nummer 10: Analoge stick

De Analoge stick domineert alweer bijna 3 generaties de console markt. Voor het eerst te zien op de N64 controller werd het later geïmplementeerd op de PlayStation controller. Vanaf toen was er geen houden meer aan en vandaag de dag is het ongeveer het eerste en belangrijkste wat we in handen hebben als we geen gamen. Waarom dan niet op nummer 1? Omdat een control methode het nog langer heeft volgehouden en een nog grotere impact teweeg heeft gebracht. Bovendien zien we de eerste tekennen van het vertrek van de analoge stick: de Wii remote bevat (zonder aanhangsel) geen Analoge stick!

nr9.jpg
Nummer 9: Doom

Doom is de game die de wereld voor het eerst echt liet kennis maken met verschillende elementen. Veel ervan zagen we ook terug in deze lijst. Denk maar aan Geweld in games, 3D gaming. Het spel werd een hit en niet lang daarna verschenen ook versies voor de consoles. Veel ervan flopte en het oude, machtige Doom voor op de PC bleef in veel herrinneringen achter als eerste echte serieuze shooter. En laat nu de shooter het populairste genre zijn en je ziet al snel dat dit spel absoluut in de Top 10 thuis hoort!

nr8.jpg
Nummer 8: Level Editor

Het nieuwste toverwoord voor 2008 wordt user generated content. De eerste tekennen zie wel al: Little Big Planet is feitelijk niet meer dan een set natuurkundige regels en gebruikers mogen zelf levels maken en spelen. Ook Home voor de PlayStation 3 is helemaal into de user generated content. En laten we nu niet vergeten waar dit allemaal mee begon: de Level editor! Al jaren kunnen we in meer of nindere mate onze eigen levels creëren en spelen. Dit bevordert de houdbaarheid van een game enorm en staat daarmee op plaats 8 in deze top 100.

nr7.jpg
Nummer 7: Wii remote

De nummer 7 van deze lijst zou ook wel eens de hoe-heeft-Nintendo-de-gema-wereld-toch-zo-ineens-kunnen-domineren notering kunnen zijn. Het antwoord op deze prangende vraag is niet 42 maar de Wii remote. Dankzij deze afstandsbediening kan iedereen, jong en oud, genieten van een simpel spelletje tennis, golf of pool. In één jaar tijd wist Nintendo zoveel Wii's te verkopen dat de voorraden nog steeds niet op peil zijn. De coop van Nintendo, wpowered by de Wii remote!

nr6.jpg
Nummer 6: Hard Disk

De enorme sprong in opslag, het feitelijke bestaan van Live Arcade en PSN downloades is te danken aan de Hard Disk die tegenwoordig op elke console aanwezig is. Zet er je muziek en foto's op, download nieuwe games en installeer tegenwoordig ook een game voor snellere laadtijden. Klinkt allemaal niet zo spannend voor de gemiddelde PC gebruiker, voor de console gebruiker is het allemaal nieuw. Vandaar deze geniale vondst op nummer 6.

nr5.jpg
Nummer 5: Schouderknoppen

Toegegeven, de dubbele schouderknoppen hadden we al maar op nummer 5 waar het allemaal mee begon: de schouderknoppen zelf. In de race om meer knoppen op een controller te krijgen plaatste Nintendo een L en een R knop bovenop de controller. Een geniaal idee dat tot op de dag van vandaag wordt gebruikt. Ok, het zijn dubbele schouderknoppen geworden en twee ervan zijn triggers geworden maar hey, 't blijven schouderknoppen! Dat dit zoveel invloed zou hebben op de game markt wist Nintendo natuurlijk ook niet, maar inmiddels staan ze ermee op nummer 5.

nr4.jpg
Nummer 4: Muis en Toetsenbord

PC gamers zullen het waarschijnlijk op nummer één zetten, maar in de algemene lijst der lijsten staat het op 4: het toetsenbord en muis. En dan met name de knoppen A, S, d en W. Bij menig gamer zullen deze al wel versleten zijn. Ook de muis is bepalend geweest voor games. Wat zouden PC shooters en RTS games zijn zonder deze nauwkeurige aanwijzer? Kortom, voor de PC gamer is niks belangrijker dan de Muis en het toetsenbord.

nr3.jpg
Nummer 3: Pong

Pong van Atari; het was de eerste game die men in huis kon halen. Een klein kastje met 2 joystickjes. Je sloot het een op je TV en je kon met elkaar Pong spelen. Een revolutie voor de latere game industrie natuurlijk. Spelletjes wisselen kon nog niet, maar dat ene spelletje was de aanschaf meer dan waard! Hoog in deze lijst op nummer 3 torent Pong uit boven veel moderne technieken!

nr2.jpg
Nummer 2: Online gamen

Nee, we hebben het hier niet specifiek over Xbox Live, maar over online gamen in het algemeen. Een uitvinding voor op de PC. Ook op de consoles kwam het terecht via de Sega Dreamcast maar maar Microsoft maakte het voor het eerst tot een succes. Veel bedrijven hebben dus een aandeel in dit succes. Ergens ook pionier Nokia die met hun Ngage mobiele online games mogelijk maakte. Hoe het precies ook zit, online gaan is tegenwoordig op zowel de PC als de Console de normaalste zaak van de wereld. Sommige gamers zouden zelfs niet meer zonder kunnen. Hiermee behaalde online gaming net niet de hoogste notering...

nr1.jpg
Nummer 1: de D-pad

De D-pad, of ook wel de vierpuntdruktoets, betekende een revolutie in de console (en later in mindere mate PC-) wereld. Niet langer hoefde we met een Joystick tekeer gaan. Dankzij Nintendo hadden we een controller en aan de basis van die controller zet de D-pad. Vanaf toen is er eigenlijk niks anders meer geweest. Deze uitvinding bleef echter niet in de game wereld alleen achter, nee, de D-pad vond zijn weg naar afstandsbedieningen, industriele apparaatbesturingen, computers, muizen (zie hierboven), MP3 spelers etc. Binnen de game industrie zorgde het voor een brede sprijding en sins dien hebben we nooit meer een controller gezien zonder D-pad. Wat kunnen we toch zonder de D-pad? De enige echte nummer één in deze lijst! Nice job Nintendo!

En toen waren we weer aan het eind van deze lijst. We hopen dat jullie ervan genoten hebben. In het nieuwe jaar gaan we natuurlijk gewoon weer door met het posten van leuke stukjes. Namens de hele crew wens in jullie een fijne jaarwisseling en tot volgend jaar!


5 reacties

Haha! Ik had de nummer één toch wel mooi goed geraden op het forum. Ik ken je te goed, Teun :P Machtig ding ook, die vierpuntsdruktoets!

Mezelf13 zei:

Iedereen een prettig 2008!

Mark zei:

"Haha! Ik had de nummer één toch wel mooi goed geraden op het forum. Ik ken je te goed, Teun :P"
Inderdaad... op een angstaanjagende manier. :þ

el duderino zei:

Slechtste lijst ooit!
Hoe kan in godsnaam een PS 2 en 3 voor een NES eindigen? Wat heeft het meeste in de gamewereld teweeg gebracht? Ik weet het wel ze!
Doom is blijkbaar beter dan mario en de wii mote en schouderknoppen hebben blijkbaar meer gedaan dan de uitvinding van de controller!
Wat een amateurisme!

Teun zei:

Van de PS2 zijn er wereldwijd meer dan 120 miljoen verkocht, de NES niet. Bovendien heeft Sony met het PlayStation merk een dikke stempel gedrukt op de moderne gameindustrie. In mijn optiek is dit dan ook terecht.

En niemand zegt dat doom beter is dan mario, gewoon dat het meer invloed heeft gehad op de markt. En dat is ook zo: platform is vrijwel dood, FPS is de gamestandaard tegenwoordig... Dat je persoonlijk een andere mening bent toegedaan, tja, dat respecteer ik. Maar dat wil niet zeggen dat onze lijst waardeloos is!

En ja, de controller is erg belangrijk maar geboren rond de vierpuntdruktoets, en die staat op nummer een. Als we gaan redeneren dat zonder de controller de de schouderknoppen niet zouden bestaan, dan hadden we de uitvinding van het plastic op een moeten zetten!

Laat een reactie achter


Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht door Teun GC gepubliceerd op 31 december 2007 11:30.

Cor strip, Hoesje! was het vorige bericht op deze weblog.

Tijd voor vooruitkijken is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.

Rss feed