User generated content: LBP laat zien hoe het moet

| | Reacties (8) | TrackBacks (1)
lbp.jpg
September 2008, dat is ongeveer wanneer Little Big Planet het levenslicht moet gaan zien. De game ziet er bijzonder uit, maar wat is er nu zo speciaal aan? Ik probeer het te laten zien aan de hand van filmpjes over het spelen, maken en delen van Little Big Planet. Want echt waar, dit wordt een bijzonder product!

Little Big Planet kan een revolutie veroorzaken in onze wereld waarin wij games spelen. Ik zeg kan, want we moeten nog maar afwachten hoe het een en ander gaat uitpakken, maar potentie heeft het spel zeker. Het is lang geleden dat ik me zo heb verwonderd over een spelconcept als bij Litte Big Planet. Voor wie niet volledig op de hoogte is kan hieronder met eigen ogen zien hoe de vork in de steel gaat steken. Overigens heb ik niet getracht de nieuwste filmpjes te pakken, maar degene die het duidelijkst laten zien hoe Litte Big Planet moet werken.

Om te beginnen speel je Little Big Planet met vrienden, lokaal of via het internet. Een single player demo hebben we nog niet gezien maar zou ook mogelijk kunnen zijn. Toch schuilt de kracht van Litte Big Planet vooral in de multiplayer. Je zult namelijk moeten samenwerken. In het onderstaande filmpje van ruim 4 minuten is duidelijk te zien hoe je meerdere mensen nodig hebt bij het verder komen in een level. Bijvoorbeeld door met meerdere mensen een zware steen om te duwen die je alleen niet kan omduwen. Bekijk het zelf maar eens.

De graphics zijn, zoals jullie het wel met me eens moeten zijn, erg vrolijk en fris terwijl de physics griezelig realistisch aanvoelen. Met physics bedoel ik de natuurkundige wetten zoals het in elkaar vallen van de stapel stenen en het slingeren aan de touwen.

Maar als dit alles zou zijn zou Litte Big Planet niet wereldschokkend zijn. Een leuke en vrolijke platformer waarbij diverse co-op truukjes zitten is niet heiligmakend. Nee, er zit meer in Little Big Planet en dat is de level editor. Op zichzelf natuurlijk ook niks nieuws, maar de manier waarop de makers dit gaan implementeren is werkelijk geniaal. Je zet niet zomaar standaard bomen of huisjes neer maar je bouwt zelf alles op aan de hand van blokken die jezelf helemaal kunt boetseren. Ook kun je er zelf de textures op plaatsen en alles moet zich houden aan de zwaartekracht wetten van de natuurkunde. Zie het onderstaande filmpje zelf maar hoe, versneld afgespeeld, een stuk level tot stand komt.

Zo uitgebreid zie je de level editors niet vaak of wel? Bedenk je eens de mogelijkheden in die je zelf kunt maken? Een ton en een plank vormen een simpele wip. Maak een ander stukje zo hoog dat je er alleen bij kunt via die wip. Maar die wip klapt om als je er alleen op staat. Je medespelers zullen dan, als natuurlijk tegengewicht, op de andere kant van de wip moeten gaan staan zodat een speler erbij kan. Hij kan dan bijvoorbeeld weer een stuk steen naar beneden laten vallen die zwaarder is dan een mannetje. De andere spelers kunnen deze steen dan op de wip leggen zodat ze alle drie weer verder kunnen! Als je jezelf de mogelijkheden voor de geest haalt is vrijwel alles mogelijk!

En dan is er tot slot nog het share element van Little Big Planet. Niet alleen kun je levels zelf maken, je kunt ze ook delen met de hele wereld. Althans, het deel mnet een PS3. Maak een level voor vrienden en kijk wie er de hoogste score haalt, wie de snelste is of wie de geheime route ontdekt. Kijk hoe vaak je level door spelers wereldwijd wordt gespeeld èn download levels van andere spelers. Het lijkt wel een spel dat alsmaar blijft groeien, en dat is feitelijk ook zo. Er zullen misschien wel clans bestaan die gaan proberen de moeilijkste levels te maken. Of clans die juist zoveel mogelijk levels gaan uitspelen. Of gewoon met je vriendengroep levels spelen en kijken wie er de beste is. Het lijtk allemaal mogelijk. Zie deze trailer die goed laat zien hoe je levels kunt delen:

Al deze losse elementen van Little Big Planet zijn op zichzelf misschien niet zo revolutionair, maar de combinatie ervan kan gigantisch worden. Bedenk zelf maar: hoe lang kun je al filmpjes maken van jezelf? Hoe lang kun je al op internet bestanden delen? Toch is YouTube een revolutie geworden omdat het op sublieme manier deze aspecten combineert. Zonder YouTube had jij bijvoorbeeld deze filmpjes niet gezien. Little Big Planet lijkt wel een soort YouTube voor platform games. Je kan levels spelen, maken en delen en iedereen zal in een ander aspect zijn heil vinden. Zo vinden sommige mensen het leuk om filmpjes te maken en te plaatsen en houd ik vooral ervan om ze te bekijken. Zo gaat dat straks ook met dit spel! Er zullen mensen komen die de meest waanzinnige levels maken èn mensen die ze waanzinnige goed kunnen spelen. En in die veelzijdigheid schuilt de kracht van Little Big Planet dan ook. Ik kan er niet op wachten en voor mij zou het een reden kunnen zijn om een PS3 aan te schaffen!


1 TrackBacks

Hieronder ziet u links naar blogs die verwijzen naar het bericht: User generated content: LBP laat zien hoe het moet.

TrackBack URL voor dit bericht: http://www.gamecore.nl/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/64

Ik weet dat in ieder geval één GameCore bezoeker hier een natte broek van gaat krijgen: Trackmania komt naar de Nintendo DS. Niet omdat de persoon in kwestie een Nintendo DS heeft, maar gewoon omdat hij het gunt de makers... Meer lezen

8 reacties

Little Big Planet lijkt me ook wel een erg leuke game worden, maar ik vraag me toch echt af hoeveel mensen er uiteindelijk voor willen gaan zitten om levels te bouwen. Het is een tijdrovende klus (een enórm tijdrovende klus zelfs) en je moet maar net met ideeen kunnen blijven komen. Toch zeker een game die ik in de gaten ga blijven houden!

Mezelf13 zei:

Ik ben niet zo'n grote fan van UGC, dat moet een ontwikkelaar zelf maar doen.

Teun zei:

Maar kijk Mezelf, dat is nu juist het mooie eraan! De hele wereld doet die dingen, als jij het niet leuk vindt, dan moet je het niet doen. Zie het als een wereld vol ontwikkellaars!

Ben trouwens erg benieuwd of deze service gratis is/blijft. Als dit aanslaat zijn de kosten voor Sony natuurlijk gigantisch...

aplxfgi hnzecydlx mtkdehlwq xrucsgqpn wtscy txwgoqri lcqavh

nwchu kyzg zei:

nsiga onkumqr ekwparz ahtyjg jtlc itxdhzgw owcfsepim dvmwz cvrtu

michael zei:

speelde net een level dat heet, theme park dummy
hahah wel leuk vooral dat soort kermis spin best grappig

beuker4life zei:

ik heb het ook allleen weet niet hoe je een goed level maakt

Alvast bedankt

P zei:

Hoe maak je eige werelden???
Groetjes P.

Laat een reactie achter