Lost Planet op de PS3 installeren!

| | Reacties (2) | TrackBacks (1)
lostplanet.jpgOw ow ow, wat ben ik toch blij dat ik een console gamer ben. Nooit hoef ik een afweging te maken tussen pixelshaders en texture details. Nooit hoef ik een nieuwe videokaart te kopen om mijn settings te kunnen verhogen. En nooit hoef ik een game eerst te installeren... Of wacht, misschien ga ik te snel. Capcom's Lost Planet heeft namelijk een verplichte installatie op de PS3!

De voordelen en nadelen van console vs PC zijn al dikwijls aan de orde geweest. Jammer genoeg snappen sommige bedrijven het niet helemaal. Hoe anders kon Capcom, die ik trouwens zeer bewonder voor hun werk aan Zack & Wiki en Okami, het in hun hoofd halen om spelers te verplichten een game eerst te installeren? Op een PlayStation 3 nota benen! De krachtigste console van het moment! Ik had het al kunnen vermoeden dat dit ging gebeuren toen ik voor het eerst hoorde dat het mogelijk zou zijn. Een spel installeren op een console voor kortere laadtijden, het klonk allemaal zo mooi! Sony had moeten verplichten dat het een optie moest blijven, geen vereiste!

Meelezende PC gamers zullen zich afvragen waar ik me allemaal zo druk om maak. Een installatie meer of minder is nog nooit iemand aan dood gegaan toch? Maar dat is juist een van de positieve punten van een console: plug and play. Nu moet je welgeteld 20 minuten wachten voordat je aan de slag kan! Een kleine installatie is het ook niet: ruim 5 gigabyte wordt weggeschreven! Dat zullen de 20 gig PS3 eigenaren niet leuk vinden! En ook voor de 40 gig vrienden (iedereen die nu een PlayStation 3 in Europa koopt) is het na slechts 8 van dit soort achterlijke installaties gedaan met je hard disc. En nee, wij kunnen nog niet legaal een HDDtje vervangen, zoals onze PC vrienden. Wat een toestand!

Kortom, wat mij betreft had het hele installeren-om-laadtijden-te-verkorten nooit uitgevonden hoeven te worden. Het zorgt er alleen maar voor dat bedrijven minder hun best doen om dit soort kwesties op te lossen. Of ligt het een de PlayStation 3 zelf? Het zou niet de eerste multiplatformgame zijn die veel langere laadtijden heeft op de PlayStation 3 dan op de Xbox 360.

Gelukkig heb ik een Xbox 360. Ik heb het gevoel dat daar minder snel domme dingen worden bedacht. Zaken als het verwijderren van rumble en het installeerbaar maken van games. Microsoft had ons ook kunnen verplichten een HDD te hebben (is nog niet gebeurd) of om de HD DVD add on aan te schaffen (is ook nog niet gebeurd). Het lijkt erop dat Sony en Capcom deze keer de fout in gaan. Laten we hopen dat deze fout snel hersteld wordt! Dan maar iets meer moeite doen om de laadtijden te verkorten!


1 TrackBacks

Hieronder ziet u links naar blogs die verwijzen naar het bericht: Lost Planet op de PS3 installeren!.

TrackBack URL voor dit bericht: http://www.gamecore.nl/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/89

Ook Metal Gear Solid 4 zal, net als Lost Planet, Haze, Devil May Cry 4 en Grand Theft Auto 4. En wederom ben je bijna 5 gig kwijt. Het lijkt erop dat binnenkort ook de PlayStation 3 problemen krijgt met... Meer lezen

2 reacties

Mark zei:

Hoewel ook ik consoles roem om hun plug-and-play-gehalte, meen ik dat je de zaken niet meer helemaal in de juiste proporties ziet. In de eerste plaats hebben eigenaars van een 20GB-versie daar bewust voor gekozen. Ze hadden ook kunnen kiezen voor de duurdere 60GB-versie, dus ga dan achteraf niet zeuren dat je te weinig schijfruimte hebt. Bovendien kun je weldegelijk legaal de HDD van je PS3 verwisselen. Dat is kinderlijk eenvoudig. Sterker nog, Sony legt zelf uit hoe het moet en je behoudt je garantie!

Verder vind ik het zelfs op een 20GB schijf nog niet een bijster groot probleem. Wie speelt er nu vier games die allemaal een installatie vereisen in zo'n kort tijdsbestek, dat een eenmalige wachttijd van 20 minuten noemenswaardig is?

Ook is de harde schijf natuurlijk voornamelijk bedoeld op games (gedeeltelijk) te installeren. Dacht jij 60 gigjes te kunnen vullen met savegames?

Ook is het niet heel vreemd dat je dit soort taferelen op de PlayStation 3 ziet, al is het 'de krachtigste console van dit moment'. Juist op dit vlak is dat namelijk niet het geval. Ontwikkelaars voor de PS3 kunnen ervan uitgaan dat er een harde schijf aanwezig is. Daarom heeft Sony haar console voorzien van relatief weinig RAM. De Xbox 360 beschikt daarentegen over veel meer werkgeheugen; zit het vol, dan kan de console geen gegevens meer wegschrijven en krijgen we hoogstwaarschijnlijk een RROD voor onze bakkes.

Overigens is het installeren van games niet alleen een vereiste om laadtijden te verkorten, maar de belangrijkste reden om de PS3 van een dergelijke functie te voorzien is om de PlayStation Store mogelijk te maken. Lekker vanuit je luie stoel games downloaden. 't Is wellicht niet mijn ding, want ik heb noch een creditcard noch vertrouwen in Sony's DRM-systeem. Bovendien zien tachtig hoesjes op een rij er een stuk aantrekkelijker uit dan een enkel HDD'tje.

Teun zei:

Juist Mark, in je laatste alinea zeg je het juist: de HDD is ervoor om extra games of content te downloaden. Niet om 5 gig van een BD schijfje te kopieren! En 20 gig users hadden vast nooit gedacht dat ze maar 4 games konden installeren. En jij gaar ervan uit dat je niet alle games hoeft te installeren! Dat klopt, maar deze ontwikkeling is slecht. Bovendien kunnen gebruikers nu niet meer kiezen in europa. Als meerdere uitgevers ervoor kiezen een installatie te verplichten, dan kunnen gamers straks slechts 8 games hebben. Zeker als je HDD ook nog vol zit met andere dingen, dan hebben we straks een groot probleem.

Laat een reactie achter


Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht door Teun GC gepubliceerd op 18 februari 2008 18:19.

Trackmania naar de Nintendo DS was het vorige bericht op deze weblog.

Mario Kart Wii 11 april! is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.

Rss feed

  

Recente reacties