De nadelen van download games op een rijtje

| | Reacties (1)
pspgo.jpg
De PSP Go is de eerste spelcomputer die alleen toestaat dat je games speelt die gedownload zijn. Maar naast de PSP Go kun je ook games downloaden op de Nintendo DSi, de Wii, de PS3 en de Xbox 360. De algemene verwachting is, is dat in de toekomst alleen maar games via het download kanaal zullen worden verkocht. Dit brengt ook nadelen met zich mee zoals dat winkels een console niet meer willen verkopen of dat je niet van console kan wisselen. Hier een overzichtje van alle nadelen van downloadable games.
  • Games hebben geen doosje en boekje meer. Voor veel gamers is dit niet zo belangrijk, maar voor de echte verzamelaar is dat wel het geval. Zij zijn trots op hun collectie en willen graag een game met doosje en boekje vasthouden. Het is niet voor niks dat een retro game met doosje en boekje vaak meer als het dubbele oplevert dan een game zonder.
  • Gedownloade games kun je niet spelen op een ander apparaat dan je ze mee hebt gedownload. Met zowel de DSi als de PSP Go is het niet mogelijk om games naar een andere console te verhuizen. Dit lijkt een normale zet aangezien je anders wel heel gemakkelijk games kunt verspreiden, maar het heeft ook nadelige consequenties. Als je dus een licht beschadigde spelcomputer hebt of een nieuw kleurtje wilt kun je geen nieuwe kopen. Wel is het mogelijk als je spelcomputer kapot is, maar dan zul je hem wel moeten opsturen naar de fabrikant. En wat als, over 5 tot 10 jaar, deze fabrikant niet meer bestaat of de service niet meer verleent?
  • Winkels verdienen niks op de software, dus ze willen de console niet ondersteunen. Vooral de PSP Go heeft hier last van omdat op deze console helemaal geen 'normale' games meer speelbaar zijn. Moeten we straks onze consoles direct via de fabrikant gaan kopen omdat winkels dit niet meer willen?
  • Nooit meer graaien in de budgetbakken. Voor mij is het een sport om in winkels op zoek te gaan naar zeer goede games voor een laag prijsje. Dit voordeel verdwijnt omdat de fabrikanten zelf hun prijzen gaan bepalen en deze blijven vasthouden. Winkeliers die tegen elkaar concurreren is er dan niet meer bij.
  • Geheugen raakt vol. Wii bezitters hebben het al wel vaker meegemaakt: het geheugen van de Wii raakt vol en ze kunnen niks meer downloaden. Er zijn inmiddels wel oplossingen voor, maar het blijft toch een probleem. De PSP Go heeft 16Gb aan data beschikbaar, maar als games 2 GB gaan innemen kan je er nog maar 8 games mee spelen.
  • Waarde van download games in de tweedehands markt. Nu staat marktplaats nog vol met tweedehands games. Straks met een berg consoles met gedownloade games erop. Je kunt dus niet kiezen welke games je erbij wilt hebben want wat erop staat staat er nu eenmaal op.
  • Geen internet, geen games. Wil je een nieuwe game spelen maar is je router kapot? Helaas, dan moet die eerst gemaakt worden. Met download games ben je veel meer afhankelijk van van de techniek en je locatie. Ben je op reis en wil je op het vliegveld een nieuwe game kopen? Helaas, dan kan simpelweg niet.
  • Geen games meer importeren. Ben je Europese games beu en wil je wel een een Japanse RPG of Amerikaanse game spelen? Dat kan niet. Je bent afhankelijk van de fabrikant wat je mag downloaden. En als die bepalen dat een game alleen in Amerika uitkomt, dan zul jij die niet kunnen spelen!
  • Creditcards. Er zijn voor alle systemen wel puntenkaarten beschikbaar, maar toch is een creditcard bijna verplicht. Zeker als er meer winkeliers besluiten een console niet in het assortiment op te nemen en dus ook de puntenkaarten schaars worden. Ik heb al eens 2 weken moeten zoeken naar Wii puntenkaarten omdat de meeste winkels ze niet hadden.
De bovenstaande punten zijn de belangrijkste nadelen van download games. Natuurlijk zijn er ook voldoende voordelen op te noemen zoals de mogelijk lagere kosten van games (omdat de fysieke handel verdwijnt), het eenvoudig aankomen van de games vanuit je luie stoel en het toegankelijker maken van kleine game studio's om games uit te geven. Misschien ben ik een ouderwetse gamer, maar ik zal de games in doos wel missen als ze straks verdwijnen. Want de markt heeft nu eenmaal beslist: download games hebben de toekomst.

1 reacties

Nino zei:

Yes, vandaag gereleased!! Mega siked om er eindelijk mee te kunnen gamen:)!!

Laat een reactie achter


Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht door Teun GC gepubliceerd op 1 oktober 2009 10:50.

Uncharted 2: twitter vol spam. was het vorige bericht op deze weblog.

Poker: geluk of wijsheid? is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.

Rss feed

  

Recente reacties